Boris Johnson během projevu poté, co bylo oznámeno jeho vítězství v interním hlasování Konzervativní strany, které jej zároveň pasuje do role britského premiéra

Boris Johnson během projevu poté, co bylo oznámeno jeho vítězství v interním hlasování Konzervativní strany, které jej zároveň pasuje do role britského premiéra Zdroj: Reuters

Britský premiér Johnson vyzval Berlín a Paříž ke kompromisu v otázce brexitu

Britský premiér Boris Johnson dnes vyzval Francii a Německo, aby v otázce brexitu přistoupily na kompromis, a varoval, že Spojené království opustí blok 31. října v případě nutnosti i bez dohody o podmínkách tohoto kroku. Země podle něj bude připravena i na tuto variantu. Johnson také zopakoval, že on sám je pro to, aby Británie z Evropské unie odešla s dohodou. Informuje o tom agentura Reuters.

Nový ministerský předseda, který je ve funkci od konce července, se do Berlína za kancléřkou Angelou Merkelovou chystá ve středu. Ve čtvrtek zamíří do Paříže za prezidentem Emmanuelem Macronem.

"Doufám, že přistoupí na kompromis. Viděli, že britský parlament (rozvodovou) dohodu třikrát odmítl. Irská pojistka zkrátka nefunguje, je nedemokratická," dodal s odkazem na hlavní sporný bod dohody o rozluce.

Johnson chce s EU domluvit nový dokument, který nebude obsahovat toto opatření, jež má zabránit vzniku klasického hraničního režimu mezi Irskou republikou a Severním Irskem. EU ale o dohodě znovu jednat nechce, neboť ji považuje jediné možné řešení "rozvodu" s Británií.

Britský premiér opakovaně uvádí, že vyvede zemi z bloku stůj co stůj, tedy s dohodou, nebo i bez. V premiérském sídle Downing Street v neděli způsobil pozdvižení únik důvěrné vládní analýzy o dopadech brexitu bez dohody, který by podle dokumentu mimo jiné způsobil nedostatek paliva, potravin a léků.

Vláda sice tvrdila, že analýza není aktuální, zdroj z kabinetu ale reportérovi serveru Business Insider sdělil, že zpráva byla za Johnsona aktualizována. K tomu, že dokument starý není, se přiklání i další média. Podle Sky News je na něm datum 1. srpna.