Prahou dnes prochází ochránci zvířat, požadují přísnější postihy za týrání.

Prahou dnes prochází ochránci zvířat, požadují přísnější postihy za týrání. Zdroj: ČTK

V Praze se pochoduje za práva zvířat. Demonstranti chtějí konec množíren

Stovky lidí dnes krátce po poledni vyrazily z pražského Klárova na pochod, jímž chtějí upozornit na násilí, jehož se lidé dopouštějí na zvířatech. Průvod míří na Václavské náměstí. Praha se tak poprvé připojila ke světovým metropolím jako Londýn nebo New York a desítkám dalších měst. Demonstranti chtějí vyjádřit i nespokojenost se současnou českou legislativou, která podle nich dostatečně týrání zvířat ani špatné zacházení s nimi nepostihuje. Na mysli mají například množírny domácích zvířat.

Mezi demonstranty jsou výrazně zastoupeni mladí lidé. Účastníci pochodu skandují hesla jako: Jejich kůže, ne naše! srst, ne naše! Jejich životy, ne naše! V průvodu jsou k vidění i transparenty jako Nejím své přátele nebo Jsem někdo, ne něco jimiž účastníci upozorňují na zvířecí práva. Mezi další hesla na transparentech patří třeba Kvůli tobě umírám, Konec doby ledové nebo Pes je přítel, ne mučící nástroj.“ Nápisy doplňují velké fotografie týraných nebo utýraných zvířat.

Pochod nazvaný The Official Animal Rights March pořádá spolek Otevři oči pod záštitou britské organizace Surge a podpořily ho další dvě desítky organizací. Pořadatelé očekávají, že půjde o největší pochod za práva zvířat v české historii, přihlásilo se na něj zhruba 4,5 tisíce lidí. Na akci dohlíží policie. Na Václavském náměstí průvod ukončí projevy organizátorů.

Akcí chtějí účastníci vyjádřit, že nesouhlasí s utrpením, které lidstvo dopouští způsobuje zvířatům, především, ale nejen těm hospodářským.

Nedostatečné a neefektivní jsou v Česku podle nich i tresty za týrání zvířat. Pochodem a podporou této akce bychom rádi nejenom veřejnosti, ale také poslancům připomenuli, že za práva zvířat nebojuje jen malá hrstka, ale obrovské množství lidí. Náš spolek denně obdrží průměrně kolem pěti až deseti nových případů týrání zvířat,“ upozornila předsedkyně organizace Hlas zvířat Tereza Plicka.

Současnou legislativou podle ní nelze pachatele efektivně postihnout. Novelu, která tento stav měla změnit, však ústavněprávní výbor nedávno zcela 'vykostil', když ponechal výše trestních sazeb na stávající, zcela nedostatečné úrovni, dodala Plicka. Na poslance, kteří změnili návrh novely, upozorňuje i transparent Válková, Benda, Ferjenčík - od zvířat máte vykřičník.