Duhový průvod Prague Pride 2019.

Duhový průvod Prague Pride 2019. Zdroj: Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Duhový průvod Prague Pride 2019.
Duhový průvod Prague Pride 2019.
Duhový průvod Prague Pride 2019.
Duhový průvod Prague Pride 2019.
Duhový průvod Prague Pride 2019.
10
Fotogalerie

Prague Pride: Prahou podeváté prošel duhový průvod, účast byla letos nižší

Centrem hlavního města dnes prošel karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Konal se podeváté. Účastníci vyrazili z Václavského náměstí a poslední z nich došli po zhruba dvou hodinách na Čechův most. Odtud se vydali na Letnou, kde pokračoval další program. Účastníků bylo letos podle policie mezi 25.000 a 30.000. Organizátoři se kloní spíše k vyššímu odhadu, i tak byla účast nižší než loni, kdy přišlo 35.000 až 40.000 lidí. Kromě potyčky s malou skupinou extremistů se akce obešla bez problémů. Duhovým pochodem vyvrcholil týdenní festival s tematikou LGBT.

Tisíce lidí s duhovými vlajkami a doplňky se na Václavském náměstí začaly scházet už v dopoledních hodinách. Pochod začal zhruba hodinu po poledni. Účastníky doprovodilo 21 alegorických vozů se zvukovými systémy a procesí prošlo přes náměstí Republiky, Revoluční, Dvořákovo nábřeží a Čechův most. Na Letné na průvod navázal hudební program na čtyřech pódiích a další atrakce. Průvod provázely desítky policistů i policejní helikoptéra.

Akce se zúčastnili i politici, například primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo poslankyně Karla Šlechtová (ANO). Hřib před začátkem průvodu uvedl, že v letošním roce jde také o to podpořit zákon o manželství stejnopohlavních párů, který by měla projednat Sněmovna.

Na náměstí Republiky se průvod nějakou dobu zdržel, a to i z důvodu potyčky s asi desítkou pravicových extremistů, kteří se pokusili účastníky napadnout. Policisté je oddělili stranou. Do cesty se postavila také pětice zastánců tradiční rodiny s transparentem. Nebyla ale agresivní.

Podle mluvčí akce Bohdany Rambouskové letošní účast možná ovlivnil déšť. Na Letné byl po skončení průvodu největší nával u stánku s festivalovými tričky, protože účastníci sháněli suché oblečení, řekla.

První ročník duhového pochodu v roce 2011 vyvolal bouřlivé reakce konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii „homosexualismu“. Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších ročnících protesty slábly a v minulých ročnících podél trasy protestovaly pouze skupinky extremistů.