Zdeněk v pořadu Chcete mě?

Zdeněk v pořadu Chcete mě? Zdroj: Foto Aha! – Pavel Machan, ara

Ještě před dvěma lety byl svěží a plný energie.
Engel (vlevo) a Srstka (vpravo) se znali celý život. Takhle si v roce 1974 zahráli (společně s J. Tomsou) ve filmu Motiv pro vraždu.
Leden 2019 Zdeněk na pohřbu kamaráda Karla Engela.
Zdeněk Srstka slaví 81. narozeniny. Přejeme všechno nejlepší!
Během natáčení pořadu Zuzany Bubílkové zavzpomínal na své dětství.
9
Fotogalerie

Ve věku 83 let zemřel herec a kaskadér Zdeněk Srstka

Po dlouhé nemoci zemřel herec, kaskadér a dlouholetý moderátor pořadu České televize Zdeněk Srstka (†83). Jeho zdravotní stav byl už dlouho špatný, od února nevycházel z domu. Informaci webu lidovky.cz potvrdil jeho syn.

Zdeněk Srstka byl už delší dobu nemocný a velmi špatně chodil. Obětavě se o něj starala jeho manželka Alena, kterou jen s hrůzou trnula, kdy dojde k nejhoršímu. Stav známého herce a kaskadéra se prudce zhoršil v neděli večer, kdy jej záchranka odvezla do nemocnice. Jeho syn, ředitel agentury Dilia Jiří Srstka smutnou zprávu oznámil v pondělí po poledni.

Srstka byl známý jako herec spíše malých, ale nezapomenutelných rolí. Před kamerou debutoval v roce 1962 ve snímku Tarzanova smrt, větší popularitu mu ale získala až role jednoho z pistolníků v parodii Limonádový Joe (1964). Z dalších rolí se nejznámějšími staly ty ve filmech z dílny Smoljak-Svěrák - například v komedii Marečku, podejte mi pero!, z níž pochází Srstkova slavná věta: "Hliník se odstěhoval do Humpolce".

Objevil se i v řadě seriálů, například v Sanitce, Návštěvnících, Létajícím Čestmírovi, Dobrodružství kriminalistiky nebo Četnických humoreskách. V 80. letech bavil diváky v pořadu Možná přijde i kouzelník.

Srstka se narodil 26. září 1935 v Praze. Vyučil se v pražském ČKD elektromechanikem a od mládí se aktivně věnoval sportu (boxu, vzpírání a zápasu). V roce 1957 vybojoval ve vzpírání bronzovou medaili na ME a v roce 1960 na OH v Římě skočil devátý z dvaceti.

Filmu ani kaskadérství se Srstka nikdy nevěnoval na plný úvazek. Pracoval například jako energetik v Uhříněvsi a od roku 1968 více než 30 let jako správce údržbářů a zahradníků na kolejích ČVUT. Potom nějaký čas mimo jiné provozoval hospodu na Strahově a přitom neustále sportoval. Ještě v 69 letech se stal mistrem Evropy ve bench pressu ve veteránech.

Více si přečtěte na webu Blesk.cz >>>