David Rath - ilustrační snímek

David Rath - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Rath je vinen. Odvolací soud potvrdil vinu bývalého středočeského hejtmana v korupční kauze

Odvolací pražský vrchní soud dnes potvrdil vinu bývalého hejtmana Davida Ratha v takzvané první větvi jeho korupční kauzy. Rozhodl také o tom, že se na manipulacích s výběrovými řízeními na zakázky Středočeského kraje podíleli bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr. Předseda senátu Pavel Zelenka nyní přednáší pravomocný rozsudek. Rath ani Kottovi dnes k soudu nepřišli.

Pravomocný verdikt padl sedm let od Rathova zadržení policií. Bývalého politika zatkli kriminalisté v květnu 2012, našli u něho krabici se sedmi miliony korun. Obžaloba v první části Rathovy korupční kauzy se týká přijímání úplatků, uplácení a manipulací s tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic. V kauze kromě bývalého hejtmana figuruje dalších deset lidí.

Rathovi uložil prvoinstanční soud trest 8,5 roku vězení. Kottovi dostali o rok méně. Všichni se odvolali, od počátku případu trvají na své nevině. Odvolání podalo také státní zastupitelství, které požaduje propadnutí celého majetku hlavní trojice obžalovaných.

Pražský vrchní soud se případem zabývá podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz.