Ladislav Jakl

Ladislav Jakl Zdroj: ČTK

Ladislav Jakl tvrdí, že čelil dalšímu napadení, podruhé během týdne

Člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl tvrdí, že byl znovu fyzicky napaden. Sdělil to ČTK. Jde o druhý případ během jednoho týdne. Prvnímu útoku čelil v sobotu večer v pražském metru. Policie o incidentu, který se podle údajně stal ve Zlíně, neví.

Okolnosti druhého incidentu Jakl nekomentoval. Uvedl, že je ve Vojenské nemocnici a nemůže komunikovat. Podle Parlamentních listů byl Jakl napaden ve Zlíně, kde byl spolu s dalšími členy RRTV na filmovém festivalu. Policie ale nemá informaci o žádném napadení na festivalu, uvedla na dotaz ČTK. "V rámci zlínského filmového festivalu neevidujeme žádné napadení ani narušení veřejného pořádku," řekla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Václav Klaus mladší ČTK řekl, že o incidentu ve Zlíně slyšel. Jakla podle něj někdo údajně strčil ve dveřích a pronesl něco ošklivého na jeho adresu.

Jakl byl poprvé napaden v sobotu večer ve voze pražského metra. "Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl," popsal serveru Echo24 situaci Jakl. Z incidentu vyvázl s viditelným potlučením. Podle dřívějšího vyjádření exprezidenta Klause, kterému Dělal Jakl tajemníka, šlo o politicky motivovaný čin s mimořádnou společenskou závažností. Policie útok prošetřuje.

Jakl v loňských senátních volbách kandidoval v Praze 2 za SPD Tomia Okamury, ale neuspěl. Letos ho Parlament zvolil za člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V roce 2012 se například pokusil kandidovat na prezidenta republiky za Stranu svobodných občanů, nenasbíral ale dostatek podpisů.

Napadení politiků není v Česku ojedinělé. Například před měsícem zaútočili dva muži na poslance TOP 09 Dominika Feriho při ochutnávce vín v Boršicích na Uherskohradišťsku. Dvaadvacetiletý opoziční politik byl po napadení převezen s řeznou ranou na zádech do nemocnice. Loni v lednu ukrajinská přívrženkyně hnutí Femen přiběhla polonahá a s hanlivým nápisem na těle k prezidentovi Miloši Zemanovi ve volební místnosti v pražských Lužinách. Žena dostala ve zkráceném řízením podmínku a byla vyhoštěna.