Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček s „prezidentem“ Doněcké lidové republiky Denisem Pušilinem.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček s „prezidentem“ Doněcké lidové republiky Denisem Pušilinem. Zdroj: reprofoto YouTube

Babiš: Cesta komunistického poslance Ondráčkova do Doněcku není v souladu s postojem ČR

Cesta komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny ovládané proruskými separatisty není podle premiéra Andreje Babiše v souladu se zahraniční politikou české vlády. Na dotaz novinářů uvedl, že neví, kdo Ondráčka pozval a o jakou akci šlo. Problém by podle Babiše měl řešit Parlament vzhledem k tomu, že Ondráček je poslanec. Česká diplomacie se od cesty již distancovala, dnes se jí bude zabývat zahraniční výbor Sněmovny.

„Rozhodně to je na Poslanecké sněmovně, aby si tuto záležitost vyřešila. Ministerstvo zahraničních věcí nemá kompetenci a nemluví do parlamentní diplomacie. Můžeme pouze vyjádřit oficiální postavení a postoje vlády, která má odpovídat za zahraniční politiku naší země,“ řekl dnes novinářům minstr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). A zopakoval, že česká diplomacie se od Ondráčkovy cesty distancuje: „Budu rád, když i pan Ondráček vysvětlí, co bylo cílem této cesty, protože tam nejel reprezentovat ani Sněmovnu, ani Českou republiku, ale mělo to znaky oficiální návštěvy.“

Podle záběrů zveřejněných na Twitteru byl Ondráček oficiálně přijat představiteli mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky, zahráli mu českou hymnu. Ondráček ve středu ČTK řekl, že cesta byla soukromá a že Česko oficiálně nezastupoval.

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny. Petříček (ČSSD) už ve středu uvedl, že Ondráček dělá ostudu České republice. Poslancovu cestu kritizovaly i sněmovní opoziční strany.