Zdena Mašínová mladší konečně dosáhla svého cíle: Exhumace ostatků své matky

Zdena Mašínová mladší konečně dosáhla svého cíle: Exhumace ostatků své matky Zdroj: Archiv

Praha nakonec bude exhumovat ostatky Zdeny Mašínové starší. Dříve to magistrát odmítal

Praha se domluvila se Zdenou Mašínovou mladší na vyzvednutí ostatků její matky na Ďáblickém hřbitově. Nyní město začne dohledávat nutné dokumenty a poté vyřídí povolení k exhumaci. Kdy přesně by se mohla exhumace uskutečnit, zatím není jasné. Novinářům to dnes řekli představitelé města a Zdena Mašínová mladší. Magistrát původně vyzvednutí ostatků odmítl s odůvodněním, že není možné bez prověření možností, jak by se postupovalo. Zdena Mašínová starší, která byla vězněna nacisty i komunisty, byla pohřbena do hromadného hrobu.

"Já slovy nemohu vyjádřit vděk všem, co se o to zajímají a chtějí se o to zasloužit. Je to pro mě ohromný den a zážitek a jsem ráda, že v mém věku jsem se tohoto dočkala," řekla Mašínová. Poté, co budou ostatky její matky vyzvednuty, bude Zdena Mašínová starší pohřbena v rodinné hrobce v Lošanech na Kolínsku.

"Paní Mašínová by si přála vědět, kde leží ostatky její maminky a přála by si je vyzvednout. My jsme se dohodli, že se o to pokusíme a dohodli jsme se na prvních krocích, které je potřeba udělat," řekla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Magistrát tak začne shromažďovat všechny dostupné dokumenty a informace. Následně požádá o povolení k exhumaci, a to například i proto, že Ďáblický hřbitov je kulturní památkou. Postup bude řešit magistrátní pracovní skupina. Podle předsedy zastupitelů Prahy Sobě a starosty Prahy 7 Jana Čižinského budou po celou dobu přítomni odborníci z řad historiků a archeologů. Dokumenty chce mít město shromážděno v řádu týdnů. "V řádu měsíců potom požádáme o exhumaci," dodal Čižinský.

Zkoumat se budou i další hroby

Praha bude chtít prozkoumat i další hromadné hroby v Ďáblicích. Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil řekl, že na hřbitově může být v masových hrobech dalších až 200 obětí.

Mašínová starší v době soudního procesu s Miladou Horákovou organizovala podpisovou petici za její omilostnění. V listopadu 1953 byla zatčena za odbojovou činnost svých synů. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena na 25 let žaláře za údajnou velezradu a špionáž. Byla umístěna do tábora nucených prací v Pardubicích, kde v roce 1956 zemřela.

Ďáblický hřbitov vznikl před první světovou válkou. Nachází se na něm čestná pohřebiště obětí první světové války a rovněž obětí nacistické a komunistické diktatury. V hromadném hrobě tam byl pohřben také páter Josef Toufar, jehož ostatky byl před několika lety vyzvednuty a následně pohřbeny v Číhošti.