Matteo Salvini

Matteo Salvini Zdroj: Reuters

Slavná opera vrátila Saúdské Arábii 76 milionů, nechce nic mít s brutálním režimem. Zakročil i Salvini

Slavná milánská opera La Scala se rozhodla vrátit vládě Saúdské Arábie 3,4 milionu dolarů (v přepočtu kolem 76 milionů korun), které měly odstartovat vzájemnou dlouholetou spolupráci s touto arabskou zemí, ve které vládne totalitní režim. Stalo se tak poté, co se do případu vložili i italští politici v čele s radikálním vicepremiérem a ministrem vnitra Matteo Salvinim.

Opera La Scala původně podepsala s ministerstvem kultury Saúdské Arábie pětiletý kontrakt o úzké spolupráci, za což měla celkem inkasovat 17 milionů dolarů. První splátku ve výši zmiňovaných 3,4 milionu již obdržela. Kromě jiného měl na oplátku zasednout ve správní radě opery saúdskoarabský ministr kultury, princ Badr bin Abdulláh bin Farhán Al Saud. Jenže dohoda vyvolala velmi negativní reakce jak u některých italských politiků, tak u organizací, které hájí lidská práva.

Politici volají po odstoupení uměleckého šéfa opery

Do věci se vložil také vicepremiér Matteo Salvini a jeho Liga Severu. Salvini například velmi tvrdě kritizuje nelegální migraci a radikální islám. Právě Saúdská Arábie ale patří k zemím, které po celém světě sponzorují nejrůznější spolky či nadace, které propagují islámské právo šaría, které popírá práva žen. Navíc Saúdská Arábie je podezřelá, že nechala loni v Istanbulu brutálně zavraždit novináře Džamála Chášukdžího, který kritizoval saúdský režim. To vyvolalo obrovské pobouření ve světě. „Jednomyslně jsme se rozhodli peníze vrátit, protože teď není možné jít po této cestě a formou podobné spolupráce,“ oznámil starosta Milána Giuseppe Sala, který předsedá správní radě La Scaly. Město je totiž zřizovatelem opery. Někteří významní představitelé Ligy Severu pak vyzvali k odstoupení uměleckého šéfa La Scaly Alexandra Pereiru. Ten ale zatím bouřlivé jednání přečkal. Skončit by měl příští rok.

Saúdská Arábie se snaží v rámci své „Vize 2030“ sponzorovat nejrůznější projekty po celém světě, včetně akcí kulturních. Jedná se o dlouhodobý plán korunního prince Mohameda bin Salmána (ten je dnes faktickým vládcem země), jak modernizovat a změnit svůj stát. Jenže podle demokratického světa Saúdská Arábie nadále zůstává totalitním režimem, který masově porušuje lidská práva, šíří po světě radikální islám a nemělo by se s ním na některých úrovních spolupracovat. Na druhou stranu království v oblasti Blízkého a Středního východu vyvažuje vliv a moc teokratického Íránu.