Video placeholde

Středověk online: Google a Apple nabízejí aplikaci na sledování žen

V obchodech Google Play a App Store si můžete stáhnout krom řady neškodných aplikací také Absher. Je to aplikace, která obsahuje několik užitečných funkcí, jako je třeba placení parkovného nebo registrace vozidla. Muži v Saudské Arábii si však Absher stahují hlavně kvůli tomu, aby měli pod kontrolou své manželky a dcery. Na svých smartphonech sledují jejich přesnou polohu a dostávají upozornění, když žena použije cestovní pas. Absher dlouho fungoval bez povšimnutí. Až teď vyzývá organizace Human Rights Watch, aby oba giganti aplikaci stáhli.

Podle restriktivního saudskoarabského práva musí každá žena mít mužského „strážce“. Tyto blízkovýchodní ženy nemohou samy rozhodnout takřka o ničem. Potřebují povolení ke sňatku, k výkonu některých lékařských zákroků, k zaměstnání. Tím spíš nemohou rozhodovat o tom, zda a kam budou cestovat. Krom toho, v tomto království je útěk dcery velmi ostudnou záležitostí.

Dříve musela žena mít, pokud chtěla opustit zemi, od manžela či jiného „strážce“ vyplněný a podepsaný formulář. Doba jde ale kupředu a saudskoarabská vláda ve spolupráci s Applem a Ggooglem nabízí mužům už několik let ke stažení Absher. V aplikaci muž sleduje přesnou polohu všech žen, které má na starost. Může také přidat kteroukoliv zemi na blacklist. Do té se žena nedostane. Když použije svůj pas, muž okamžitě dostane upozornění. Utéct přímo ze Saudské Arábie je téměř nemožné. Utéct z jiné země (třeba když je rodina na dovolené) je velice složité.

Diskusi rozpoutala teenagerka

Absher používali saudskoarabští muži už delší dobu bez povšimnutí. Diskriminace zdejších žen se objevila ve veřejném diskursu až nedávno, potom co získala 18letá Rahaf Mohammedová, která na dovolené uprchla od rodiny, azyl v Kanadě. Saudskoarabským ženám se v drtivé většině, možná ve všech případech, podaří uniknout, jen když jsou s rodinou v zahraničí. „Nejdříve bych vám chtěla poděkovat. Jsem jednou z těch šťastných. Ale jsou ženy, které po svém pokusu o útěk zmizely nebo nemohou svůj osud nijak změnit,“ řekla Mohammedová při svém veřejném projevu v Torontu.

Video placeholde
Saudskoarabský charge d’affaires z Abdullah al-Shuaibi, říká thajskému úředníkovi, že Rahaf Mohammedové měli „místo pasu vzít telefon“. • Twitter.com

Mohammedová byla s rodinou na dovolené v Kuvajtu, odkud odletěla do Austrálie a pak do Thajska, kde se ze strachu zabarikádovala v hotelovém pokoji v Bankoku. Vytvořila si twitterový účet a začala z něj psát o tom, že jí rodina vyhrožuje smrtí a že s ní zacházeli jako s otrokem. Mladá dívka si tím získala pozornost aktivistů i OSN. Do situace vstoupila Kanada a nabídla jí azyl. Na letišti ji čekal kanadský ministr zahraničí, kde ji přivítal jako „velmi statečnou novou Kanaďanku“.

Díky Mohammedové se o situaci žen v Saudské Arábii začaly zajímat organizace jako Amnesty International a Human Rights Watch, které vyzývají firmy Google a Apple, aby stáhly aplikaci Absher. Připojil se k nim také americký senátor Ron Wyden, který zaslal vedení obou firem dopis.