S vraždy novináře Jána Kuciaka byl obviněn slovenský podnikatel Marian Kočner - ilustrační snímek

S vraždy novináře Jána Kuciaka byl obviněn slovenský podnikatel Marian Kočner - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Slovenští vyšetřovatelé obvinili podnikatele Kočnera z vraždy Jána Kuciaka

Z objednání loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka policejní vyšetřovatel obvinil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekl představitel slovenské prokuratury, který tak potvrdil dřívější informace tisku. Podle prokurátora byla důvodem objednání Kuciakovy vraždy jeho novinářská práce. Kočner je ve vazbě kvůli jiné kauze.

Už loni v září slovenská policie zadržela a obvinila v případu vraždy reportéra jiné čtyři osoby. Mezi nimi je podle dostupných informací také střelec, který kromě Kuciaka zavraždil i reportérovu přítelkyni Martinu Kušnírovou.

"Při vznesení obvinění (proti Kočnerovi) vyšetřovatel vycházel z objektivních důkazů zajištěných v průběhu trestního stíhaní, dalších důkazů, které nelze prezentovat, jakož i z výpovědi další osoby trestně stíhané pro účast na vraždě," uvedl prokurátor. Podle dřívějších informací médií s policií spolupracuje jeden z obviněných Zoltán Andruskó, který údajně vypověděl, že Kuciakovu vraždu si objednal právě Kočner.

Kočner byl jedním z lidí, kterým se Kuciak ve svých článcích často věnoval. Žurnalistovi v telefonickém rozhovoru v roce 2017 podnikatel vyhrožoval, že najde "špínu" na něj a na jeho rodinu a získané informace zveřejní. Kvůli tomu se Kuciak obrátil na policii, ta však věc odložila. Po Kuciakově vraždě média zmiňovala Kočnera jako možného objednavatele činu.

Prokurátor, který si nepřál zveřejnit své jméno, před novináři nevyloučil, že počet obviněných v případu zmíněné dvojnásobné vraždy vzroste. "Není vyloučeno, že obvinění může být vzneseno vůči dalším osobám," řekl prokurátor, který na vyšetřování případu dohlíží. Dodal, že vyšetřovatel obvinil Kočnera v Kuciakově případu minulý týden, obvinění bylo podnikateli doručeno během dneška.

Podle prokurátora vyšetřovatelé dosud v případu vyslechli 225 svědků, vražednou zbraň ale nenašli. Kvůli obvinění Kočnera se vyšetřování vraždy Kuciaka a Kušnírové prodlouží nejméně o půl roku. Mezi obviněnými je i druhotná objednavatelka vraždy reportéra Alena Zsuzsová, kterou slovenská policie letos v lednu obvinila i z podílu na jiné úkladné vraždě.

Kuciak i Kušnírová byli zavražděni ve svém domě v obci Velká Mača nedaleko Trnavy loni 21. února. Jejich vražda vyvolala v zemi největší demonstrace od pádu komunismu v roce 1989 a také politickou krizi. V zájmu jejího řešení rezignoval z funkce premiéra Robert Fico.

Kočner je od loňského června ve vazbě kvůli případu, ve kterém ho policie spolu s bývalým šéfem soukromé televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem obvinila z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,8 miliardy Kč).

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich, Antonia Vadaly, na blízké spolupracovníky tehdejšího premiéra Fica. Podle prokurátora se italská stopa v případu Kuciakovy vraždy nepotvrdila, a proto není důvod pokračovat v práci společného vyšetřovacího týmu s italskými kolegy.

Dnešní tiskové konference se zúčastnili dva prokurátoři úřadu speciální prokuratury, kteří dohlížejí na vyšetřování vraždy Kuciaka a Kušnírové a kteří si nepřáli zveřejnit své jméno. Stejně jako v minulosti ani tentokráte novináři nesměli fotografovat nebo snímat jejich tváře.

Elitní slovenští prokurátoři se věnují i případům nejzávažnější kriminality, ve kterých pak rozhoduje specializovaný trestní soud. Tento soud stejně jako úřad speciální prokuratury sídlí ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy.