U Nairobi se zřítilo letadlo se 157 lidmi, všichni zahynuli. Mezi obětmi byli i Slováci

U Nairobi se zřítilo letadlo se 157 lidmi, všichni zahynuli. Mezi obětmi byli i Slováci Zdroj: Reuters

Etiopské letadlo
U Nairobi se zřítilo letadlo se 157 lidmi, všichni zahynuli. Mezi obětmi byli i Slováci
U Nairobi se zřítilo letadlo se 157 lidmi, všichni zahynuli. Mezi obětmi byli i Slováci
Anton Hrnko přišel v jednu chvíli o celou rodinu. V letadle smrti, kde zahynulo přes 150 cestujících z 33 zemí světa měl manželku, dceru i syna
Anton Hrnko (64) je slovenský poslanec Národní rady. Mimo jiné se také věnuje historii a napsal několik desítek publikací. V neděli 10. 03. bohužel přišel o celou rodinu při leteckém neštěstí
13
Fotogalerie

Slovenský politik přišel při pádu etiopského letadla o celou rodinu. Na palubě byla jeho žena a dvě děti

V Etiopii se dnes ráno šest minut po startu z Addis Abeby zřítilo letadlo společnosti Ethiopian Airlines s více než 150 lidmi na palubě. Nikdo z nich podle oficiálních informací společnosti nepřežil. Letadlo letělo do Nairobi a byli v něm lidé z více než 30 zemí. Mezi oběťmi jsou čtyři Slováci - tři z nich jsou příbuzní poslance Antona Hrnka - manželka a dvě děti. České ministerstvo zahraničí nemá informace o českých obětech. Podle agentury AP byli v letadle lidé, kteří mířili do keňské metropole na akci OSN.

Jde o konferenci o životním prostředí, jež začne v pondělí a na niž mají dorazit také francouzský prezident Emmanuel Macron a generální tajemník OSN António Guterres. Očekává se 4700 hlav států, ministrů a podnikatelů. Při havárii zahynuli také manželka, dcera a syn poslance vládní Slovenské národní strany Antona Hrnka. Hrnko, který je předsedou výboru pro obranu a bezpečnost slovenské sněmovny, to napsal na facebooku. Poslanci i pozůstalým čtvrté slovenské oběti nehody, kterou je podle listu Pravda pracovnice charity, kondoloval i slovenský prezident Andrej Kiska.

Boeing-737 MAX 8 odstartoval z Addis Abeby v 8:38 ráno (6:38 SEČ) a o šest minut později spadl v oblasti Bishoftu, vzdálené od hlavního města přes 60 kilometrů. Letadlo začalo hned hořet a hasiči a záchranáři se k němu nemohli několik hodin přiblížit. Stroj měl podle všeho potíže a pilot žádal při posledním kontaktu o povolení k návratu. Aerolinie ujistily, že šlo o pilota, který měl za sebou úspěšnou kariéru.

Příčina pádu letadla jasná není. Podle letecké společnosti šlo o nové letadlo, které aerolinky získaly loni v listopadu. Společnost Boeing vyjádřila lítost nad nehodou a nabídla technickou pomoc při objasňování neštěstí. Také americká Národní komise pro bezpečnost dopravy (NTSB) hodlá vyslat do Etiopie čtyři své odborníky. Situaci sleduje rovněž Federální úřad pro letectví (FAA). Ve svém prohlášení oznámil, že je v kontaktu s ministerstvem zahraničí a chce se spolu s NTSB a etiopskými úřad účastnit vyšetřování.