Ethiopian Airlines - ilustrační snímek

Ethiopian Airlines - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Tragédie nad Afrikou. Při letu mezi Etiopií a Keňou se zřítilo letadlo se 157 lidmi na palubě

Pád letadla etiopské letecké společnosti Ethiopian Airlines nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Informovaly o tom dnes s odvoláním na leteckou společnost etiopské sdělovací prostředky. Letadlo se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi šest minut po startu. Podle aerolinek v něm bylo 149 cestujících a osmičlenná posádka, dohromady lidé ze 33 zemí. České ministerstvo zahraničí podle svého mluvčího Roberta Řeháka zatím nemá zprávy, že mezi cestujícími byli Češi.

Úřad etiopského premiéra na twitteru vyjádřil soustrast rodinám obětí. "Úřad předsedy vlády chce jménem vlády a etiopského lidu vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám, které ztratily své blízké, kteří byli dnes ráno v letadle Boeing 737 společnosti Ethiopian Airlines při pravidelném letu do Nairobi," stojí v twitterové zprávě. Lítost nad neštěstím vyjádřil na twiteru také keňský prezident Uhuru Kenyatta.

Mluvčí letecké společnosti řekl, že kontakt s posádkou byl přerušen v 8:44 ráno (6:44 SEČ) nad Bishoftu, které leží 62 kilometrů jihovýchodně od etiopské metropole. Letadlo z Addis Abeby odstartovalo v 8:38 místního času.

Státní Ethiopian Airlines se označuje za největší leteckou společnost v Africe. Zřídila už informační linku, která bude k dispozici rodinám a přátelům lidí, kteří byli v letadle. Některé lety z Addis Abeby byly ráno zrušeny nebo zpožděny. Ethiopian Airlines má flotilu 100 letadel a loni přepravila přes deset milionů pasažérů.

Společnost Ethiopian Airlines měla naposledy velkou nehodu v roce 2010, kdy její letadlo spadlo krátce po startu z Bejrútu. Zabilo se tehdy 90 lidí.