Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Najděte, co všechno má Putin! Rozvědky USA mají vypátrat majetek ruského prezidenta

Dvě poslankyně americké Sněmovny reprezentantů navrhly zákon zavazující výzvědné služby USA, aby shromažďovaly informace o majetkových poměrech ruského prezidenta Vladimira Putina a poskytovaly je Kongresu. Poslankyně to oznámily na svých webových stránkách. Kreml dnes v reakci uvedl, že podobné "křeče" nelze brát vážně.

Demokratická poslankyně Val Demingsová a její republikánská kolegyně Elise Stefaniková chtějí dosáhnout toho, aby Kongres byl informován o finančních aktivech a "tajných sítích" Putina a jeho spojenců. "Putin a jeho političtí spojenci chtějí oslabit demokracii v celém světě tím, že neetickými prostředky prosazují svou politickou kontrolu," píše se v návrhu zákona, který kremelského šéfa a jeho spolupracovníky označuje za "hanebné politické hráče".

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dnes iniciativu amerických poslankyň označil za jednu z "rusofobních křečí", které v Kremlu berou ironicky. "Sotva to lze brát vážně," poznamenal mluvčí.

Podle zatím posledního oficiálního výkazu o Putinových příjmech si prezident mezi lety 2011 až 2017 vydělal přes 56 milionů rublů (asi 19 milionů Kč) a na třinácti bankovních kontech má uloženo skoro 14 milionů rublů. Příjmy hlavy státu tvořil prezidentský plat, úroky z bankovních vkladů a vojenská penze, kterou Putin pobírá jako bývalý příslušník sovětské tajné služby KGB. Prezident vlastní v Petrohradě a Moskvě dva byty o velikosti 77 a 154 čtverečních metrů a tři vozy.

Ruská opozice, zejména Fond boje s korupcí politika Alexeje Navalného, ale občas publikuje údaje, které úřední výkazy zpochybňují. Navalnyj tvrdí, že majetek nejvlivnějších ruských politiků je zapsán na cizí osoby, aby zůstal skryt zrakům veřejnosti. Souhrnný majetek Putinových příbuzných a blízkých se odhaduje na téměř 24 miliard dolarů (540 miliard Kč).