Video placeholde

Kalenský: Zeman je dar z nebes a oddaně slouží, Rusko našlo naše slabé místo, média nesmí falešně vyvažovat

Můžete mít vlastní názor, ne vlastní fakta. Bývalý novinář Jakub Kalenský bojoval roky v týmu EU proto ruským dezinformacím a propagandě. Absolutní většina falešných zpráv podle něj pochází z kremelské kampaně. Úplný začátek je třeba na pátečních poradách v Moskvě, kde prý dostávají ruští novináři instrukce. To potvrdila jedna z přímých účastnic schůzek. Kalenského překvapilo, kolik lidí v Česku je ochotné lžím a dezinformacím věřit. Čeští politici je navíc často opakují a šíří, a tím je vyperou a legitimizují. Zásadní chybu dělají ale taky média.

Rusové totiž podle Kalenského objevili naše slabé místo, a tím je informační sféra. Problém je ve vyvažování pravdy a lži. Kalenský zmiňuje, že Česká televize dostává zaslouženě vynadáno, když si například proti někomu, kdo tvrdí, že na Ukrajině vraždí Rusové, pozve člověka, který oponuje, že tam Rusové vůbec nejsou. Média podle Kalenského musí přestat hrát hru na vyváženost, jinak nemůžou realitu popisovat přesně.

Jaké dezinformace vlastně na lidi fungují? Kalenský tvrdí, že je to v každé zemi jiné. U nás funguje strach z migrace, se kterým ale není možné uspět třeba ve Švédsku. Nejlepší dezinformace je ale taková, která je vybudovaná kolem pravdy. Třeba když se k uprchlické krizi vymýšlí neexistující zločiny.

Klíčovou roli hrají politici. Podle Kalenského i ti čeští kremelské lži perou tím, že je opakují. Kreml se právě o tohle prý snaží desítky let. Motivace politiků jsou různé. Někteří jsou o nich přesvědčení, jiní je používají jako klacek na oponenty. To je ale prý sebevražedné. Kreml totiž nechce v rozhodovacích pozicích normální politiky, chce tam fašisty a komunisty. Kalenský tvrdí, že Rusku oddaně slouží i prezident Zeman. Bezpečnostní složky by podle něj měly vyšetřit, proč. Žádný jiný světový lídr totiž údajně nejde tak ochotně proti realitě a vlastnímu státu. 

Putinovi se podle Kalenského nedaří udělat z Ruska konkurenceschopný stát. Naopak z něj udělal velmi nepříjemné místo, ve kterém se šíří epidemie AIDS a populace vymírá. Proto se snaží svého protivníka oslabit. Vráží klín mezi EU a USA, EU a NATO, Polsko a Litvu, v Čechách mezi mladé a staré i Prahu a venkov. 

Jak se podle Kalenského pozná, že Vladimír Putin lže? Kudy se v Česku dezinformace šíří? Kolik Čechů jim věří? Věří jim i prezident Miloš Zeman? A může mít Rusko na české politiky kompromitující informace?