Který pták je v Česku nejpopulárnější?

Který pták je v Česku nejpopulárnější? Zdroj: Profimedia.cz

Známe ptáka roku. Který opeřenec zabodoval za uplynulý rok?

Ptákem roku 2019 je hrdlička divoká, tradiční symbol lásky a víry. Udělením titulu tomuto pestrému tažnému holoubkovi chce Česká společnost ornitologická (ČSO) upozornit veřejnost na ubývání vhodného životního prostředí pro hrdličky v důsledku intenzivního hospodaření. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Loni byl ptákem roku sýček obecný.

Hrdliček divokých žije v Česku podle odhadu ornitologů 40.000 až 80.000 párů. Na rozdíl od hrdličky zahradní, kterou lze v zimě často vidět na krmítkách, tráví jejich divocí příbuzní zimu na jižním okraji Sahary. Na evropská hnízdiště se vrací obvykle v dubnu.

"Kvůli tomu, že je plachá a žije skrytě, je možné ji mnohem častěji slyšet než vidět. Zaslechnout a případně i spatřit hrdličku divokou je velký zážitek," uvedla Gabriela Dobruská, která má v ČSO na starost osvětu a vzdělávání.

Plachost není jediným důvodem, proč je hrdličku divokou stále obtížnější spatřit. V porovnání s výsledky sčítání ze začátku 80. let minulého století ubyla z české krajiny více než polovina hrdliček. "Hlavními příčinami jsou intenzivní zemědělství na hnízdištích i zimovištích a také lov," uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Hrdlička divoká potřebuje ke svému životu pestrou krajinu s hustými pásy křovin. V krajině s velkými lány bez luk, remízků a keřů nemá příležitost hnízdit. "Navíc kvůli používání herbicidů nenajde ani dostatek vhodné potravy v podobě semen," upozorňuje zemědělský specialista ČSO Václav Zámečník. Pro přežití hrdličky je podle něj zásadní také zásoba vody. Ubývá jednak vysycháním krajiny, ale také odvodňováním polních mokřadů. Ornitologové proto vyzývají veřejnost k podpisu petice za pestrou krajinu a zdravé zemědělství.

Kromě intenzivního zemědělství hrdličku ohrožuje také lov. Přestože je na seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) uvedena jako zranitelný druh, v deseti státech Evropské unie je možné ji lovit legálně. "Odhady hovoří o počtu 1,425.102 až 2,245.166 ulovených jedinců ročně," uvedl Vermouzek. Dodal, že díky tlaku Evropské unie se lov postupně omezuje, je ale potřeba ho snížit mnohem víc.