Švýcarsko

Švýcarsko Zdroj: profimedia.cz

Jedna z architektonických krás Švýcarska. Viadukt se klene ve výšce 65 metrů nad řekou Landwasswe mezi městy Schmitten a Filisur, na více než sto let staré železniční trati přes Albulu
Florbalisté Švýcarska získali na nedávném MS v Praze bronz. V souboji o třetí místo porazili naši reprezentaci.
Další z krás Švýcarska: Gólmanka švýcarské ženské hokejové reprezentace Florence Schellingová (29).
Další z krás Švýcarska: Gólmanka švýcarské ženské hokejové reprezentace Florence Schellingová (29).
Krásy švýcarských Alp s sebou občas přináší i smrtící laviny.
13
Fotogalerie

Švýcarsko jako nejlepší země světa. Česko se umístilo až za Ruskem a Čínou

Jako „nejlepší země“ je podle nové celosvětového výzkumu vnímáno Švýcarsko. Při porovnání 75 parametrů dosáhlo obzvlášť dobrých výsledků ve snadnosti podnikání, dlouholeté politické stabilitě, kvalitě života, vzdělávání či v inovacích. Česká republika si oproti loňsku pohoršila ze 33. na 41. místo. Na naší zemi je sice oceňována bohatá kulturní historie, slušná kvalita života, vyspělý průmysl, ale podle hodnotitelů máme malý vliv a jsme poněkud strnulí. Tedy málo ochotní přijímat nové výzvy.

Výsledek celosvětového výzkumu je kombinací různých náhledů na to, jak se jednotlivé země v současnosti vyvíjejí, a uspět může pouze ten, kdo dokáže propojit nejenom své dobré výsledky v ekonomice, ale i v různých oblastech života. Jedná se kombinaci takzvané měkké síly (sociální systém, kvalita života) a ekonomiky s tím, jaký kdo má vliv a postavení ve světě. Proto se například mezi demokratické vyspělé země dokázala vklínit na 16. místo bouřlivě se rozvíjející Čína a na 24. místo Rusko. To sice v mnoha směrech velmi výrazně pokulhává, ale má obrovské nerostné bohatství, je největším státem planety, vlastní jaderné zbraně a má proto zásadní vliv na světovou politiku.

Ve studii o „nejlepší zemi světa“ hlasovalo více než 20 tisíc lidí z byznysu, elit ze společenských věd a vzdělávání, ale i široká veřejnost v 36 státech. Celkově bylo hodnoceno 80 zemí. Na výzkumu se podílela americká mediální společnost US News & World Report, globální marketingová agentura BAV Group a první univerzitní škola pro oblast byznysu Wharton School of the University of Pennsylvania.

ČR – dobrý, ale strnulý stát

Na druhou stranu mohou podle těchto kritérií uspět i menší země, ale ty to musí vyvážit vynikajícím výsledkem prakticky ve všech oblastech. Proto se například Švédsko umístilo šesté, Nizozemsko jedenácté, Dánsko třinácté, Finsko hned za ním a malinké Lucembursko je na 19. místě.

Česká republika je sice v rámci výzkumu v mnoha směrech hodnocena velmi dobře, ale celkový výsledek kazí 48. místo v možnostech pro podnikání, máme malý vliv ve světě (68. místo z osmdesáti hodnocených), a dokonce se nacházíme až na 78. místě v tom, jak je vnímána naše dynamika, schopnost přijímat nové výzvy a unikátnost rozvoje. Jsme prostě dobrý, ale strnulý stát. To zejména pokud jde o srovnání s rychle se rozvíjejícími zeměmi Asie, ale například i se Spojenými arabskými emiráty. Podobně je ostatně hodnocena většina postkomunistických zemí střední Evropy či Balkánu. Před námi se nicméně umístily Polsko či Chorvatsko.

Zde je pořadí 25 „nejlepších zemí světa“ podle uvedeného výzkumu:

1. Švýcarsko

2. Japonsko

3. Kanada

4. Německo

5. Velká Británie

6. Švédsko

7. Austrálie

8. USA

9. Norsko

10. Francie

11. Nizozemsko

12. Nový Zéland

13. Dánsko

14. Finsko

15. Singapur

16. Čína

17. Belgie

18. Itálie

19. Lucembursko

20. Španělsko

21. Irsko

22. Jižní Korea

23. Spojené arabské emiráty

24. Rusko

25. Portugalsko

Na krásy vítězného Švýcarska se podívejte v naší fotogalerii: