Britská herečka Rosamund Pikeová hraje v novém filmu „A Private War“ reportérku Marii Colvinovou

Britská herečka Rosamund Pikeová hraje v novém filmu „A Private War“ reportérku Marii Colvinovou Zdroj: Aviron Pictures

Soud nařídil vládě v Sýrii zaplatit 6,8 miliardy za zabití americké novinářky

Federální soud v americkém Washingtonu odsoudil 31. ledna syrskou vládu diktátora Bašara Asada k zaplacení 302,5 milionu dolarů (v přepočtu 6,8 miliardy korun) odškodného za zabití americké válečné reportérky Marie Colvinové v syrském městě Homs. Podle soudkyně a předložených důkazů byla novinářka v roce 2012 terčem cíleného útoku. Jedná se o právní precedens, který by mohl být pro některé vlády ve světě mimořádně nepříjemný.

Marie Colvinová, která pracovala pro britský list The Sunday Times, byla uznávanou válečnou reportérkou. Zahynula při bombardování mediálního centra v syrském městě Homs 22. února 2012. Společně s ní zemřel i francouzský fotograf Rémi Ochlik a dalších několik novinářů bylo zraněno. Podle soudkyně Amy Berman Jacksonové se syrská vládní armáda zaměřila na zahraniční novináře, kteří tehdy v tomto syrském městě působili a zaútočila na ně záměrně. Vláda diktátora Bašára Asada, která se řízení nezúčastnila, ale tvrdí, že se jednalo o „dílo teroristů.“

Syrská armáda bombardovala v únoru 2012 provizorní mediální centrum ve čtvrti Baba Amr ve městě Homs, ze kterého vysílali zprávy spolupracovníci západních médií. Podle vládní verze vybuchly v budově trhaviny, které tam nastražili místní teroristé. Obvinit jakéhokoli odpůrce, že je terorista, je ale obvyklá lež, kterou syrský režim používá dodnes a dělá to i v případech, kdy útočí sám. V době, kdy došlo k bombardování, přitom novináři balili své vybavení a chystali se město opustit, protože situace byla velmi nebezpečná.

„Marie Colvinová byla zabita cíleně, aby syrská vláda umlčela její zprávy o rostoucím opozičním hnutí v zemi,“ řekla při vynášení rozsudku soudkyně Jacksonová. Město Homs bylo tehdy jedním z největších center odporu proti syrskému režimu. Civilní žalobu na vládu v Damašku podala rodina Colvinové v roce 2016.

„Máme teď naději, že rozhodnutí soudu povede k dalším trestním stíháním a bude odrazovat vlády od budoucích útoků na média a civilisty,“ komentovala verdikt soudu Cathleen Colvinová, sestra zabité novinářky.

Respektovaná reportérka Colvinová byla rovněž autorkou reportáží z válečných konfliktů v Čečensku, Kosovu, Sierře Leone, nebo na Srí Lance. Tam přišla při výbuchu o jedno oko.

V listopadu minulého roku šel do kin americko-britský film A Private War (Soukromá válka), který popisuje její život. Roli novinářky Colvinové hraje britská herečka Rosamund Pikeová. V českých kinech nebyl zatím film uveden a v zahraničí se s velkým úspěchem u diváků nesetkal.