Video placeholde

Španělé zatýkají islamisty. Letos zatkli již 17 osob, část z nich obvinili z terorismu

Od začátku roku 2019 bylo ve Španělsku zatčeno již 8 osob podezřelých z příslušnosti k islámským teroristickým skupinám, informuje na svém twitterovém účtu 23. ledna 2019 Odbor španělské vlády pro vnitřní bezpečnosti (Departamento de Seguridad Nacional - DSN).

Ve zveřejněné infografice DSN ukázal, že bylo 8 zatčených osob ve 4 protiteroristických operacích, a to po jedné osobě v enklávě Melilla, hlavním městě Španělska Madridu a městě Malaga. Pět osob bylo poté zatčeno během rozsáhlejší operace v Barceloně. Španělské ministerstvo také zveřejnilo videozáznam ze zásahu ve městě Malaga proti muslimovi podezřelému z členství v teroristické organizaci Islámský stát.

O protiteroristickém zásahu v okolí Barcelony píše podrobně například španělský webový portál El Nacional, podle kterého bylo zatčeno 17 osob, ale pouze část byla obviněna z terorismu a zbytek byl obviněn z jiných trestných činů. Mezi zatčenými jsou lidé různých národností.

Od roku 2004 do půlky ledna 2019 bylo ve Španělsku zatčeno již přes 700 osob v souvislosti s podporou islámského terorismu, informuje další infografika tohoto úřadů. Po roce 2012 bylo nejvíce podezřelých z islámského terorismu zatčeno v Barceloně, ale podezřelí byli zatýkáni prakticky na celém území Španělska včetně turistických destinací.   

V souvislosti se všemi těmito údaji je ovšem zajímavé upozornění DSN na hodnocení globálního indexu rizika terorismu od Institutu pro ekonomiku a mír (Institute for Economics and Peace), kde v interaktivní mapě je Španělsko hodnoceno na 50. místě, a je tak předstihnuté Řeckem (45. místo), Německem (39. místo), Francií (30. místo) a Velkou Británií (28. místo). V samotném Španělsku problém terorismu vzrostl v roce 2018 oproti předchozímu roku 2017, kdy bylo Španělsko hodnoceno na 85. místě.