Rakouské Alpy hlásí nebezpečí lavin, některá místa jsou odříznuta od okolí

Rakouské Alpy hlásí nebezpečí lavin, některá místa jsou odříznuta od okolí Zdroj: profimedia

„Konečně klid,“ pochvalují si někteří Rakušané záplavy sněhu. Zbavili se díky nim turistů

Množství sněhu, které v posledních dnech napadlo v Rakousku, sice značně komplikuje život místním lidem, řada Rakušanů by však příiš nesmutnila, kdyby kalamita ještě nějakou dobu trvala. Například obyvatelé města Halštat, které je zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Halštat totiž v posledních letech doslova „úpí“ pod náporem stovek autobusů, kteří do malebného horského městečka přivážejí v zimě i v létě každý den zejména asijské turisty. S tím je ale momentálně konec. Kvůli lavinovému nebezpečí zůstává městečko obklopené horami od středy odříznuté od světa. Lidé se do něj dostanou pouze vlakem nebo lodí přes Halštatské jezero. A tento stav mnoha místním vyhovuje.

„Konečně máme alespoň na chvíli klid,“ řekl listu OÖ Nachrichten halštatský fotograf Franz Frühauf. A mezi obyvateli městečka není zdaleka sám. Právě naopak. V Halštatu se najde jen málo lidí, kteří by na lavinové nebezpečí v okolí nadávali. Dokonce i hoteliéři a podnikatelé v cestovním ruchu si „izolaci“ pochvalují. „Naši hosté jsou nadšení,“ říká Simone Scheutzová, ředitelka místního hotelu Heritage Hotel Hallstatt.

Jak vypadá situace v horských oblastech Rakouska? A co uvěznění čeští turisté? Dočtěte si článek na Info.cz >>>