Uprchlíky mířící do EU po moři v roce 2018 nejčastěji přijímalo Španělsko

Uprchlíky mířící do EU po moři v roce 2018 nejčastěji přijímalo Španělsko Zdroj: Profimedia

Rekordní počet uprchlíků se loni do EU dostal přes Španělsko. Bylo jich 58 tisíc, polovina neměla doklady

Španělsko v minulém roce zaznamenalo nový rekord v počtu uprchlíků, kteří se na jeho území dostali po moři. Bylo jich 58 000 a pocházejí především z afrických států, hlavně z Maroka, Alžírska, Mali a Guineje. Podle expertů to může představovat i bezpečnostní riziko, protože polovina z nich neměla jakékoli doklady. Rekordní byl loni bohužel i počet těch, kteří při cestě po moři do Španělska zahynuli. Těchto osob bylo téměř 800, i když tento údaj může být nepřesný. Informace zveřejnila Mezinárodní organizace pro migraci (OIM).

Španělsko v pomyslném žebříčku loni s 58 tisíci uprchlíky, kteří do této země připluli po moři, přeskočilo v rámci Evropské unie Itálii, Řecko, Kypr i Maltu. Zatím rekordní počet uprchlíků se přitom v minulosti po moři dostal do Španělska v roce 2006, tehdy to bylo 39 180 lidí. V té době většina z nich připlula z Afriky na provizorních plavidlech na Kanárské ostrovy.

Jen přes Středozemní moře emigrovalo do Evropy v minulém roce podle Mezinárodní organizace pro migraci 114 941 lidí. Navíc se zdá, že migrační vlna přes moře bude pokračovat, protože v prvních dnech letošního roku už připlulo do Evropy několik stovek migrantů. Vše nasvědčuje tomu, že pašování uprchlíků do EU je pro některé převaděčské gangy pořád velmi výnosným byznysem, přestože orgány Evropské unie v posledních letech několikrát prohlásily, že tomu zabrání.

Migrace i z Venezuely

Do Španělska mířili uprchlíci po moři zejména proto, že nová italská vláda je často odmítala přijmout. V roce 2017 totiž putovali především do Itálie. Desítky tisíc migrantů pořád míří po moři také do Řecka, loni to bylo více než 32 tisíc lidí.

Španělsko se kvůli liberální migrační politice stalo loni i zemí, kam masově přijížděli migranti z jihoamerické Venezuely, kde je velmi složitá politická a ekonomická situace. Loni dorazilo do Španělska kolem 60 tisíc Venezuelanů a celkově jich tam už žije na 300 tisíc. Vybírají si tento stát EU především pro kulturní a jazykovou blízkost.