Video placeholde

Uprchlická nebo uprchlíkova krize? Nový český seriál mapuje cestu několika migrantů napříč Evropou

Zatímco Evropa spokojeně čelí následkům vánoční hojnosti a připravuje se na oslavy příchodu nového roku, pro řadu těch, kteří by měli být starému kontinentu hrozbou, jsou chvíle zadostiučinění v nedohlednu. Řeč je o obávaných běžencích. Lidech, kteří nemají v životě takové štěstí, že mohou jít svou vlastní cestou, protože jim v tom brání okolnosti. A tak musí hledat cestu novou. S vědomím, že opustí svoje kamarády a blízké, které už možná nikdy nepotkají, nebo že místa, kde vyrůstali a která milovali už nikdy neuvidí taková, jak je znali. 5 epizod unikátního časosběrného dokumentu, ve kterém režisér Tadeáš Daněk sleduje cestu několika upchlíků, kteří hledají v Evropě nový život, můžete sledovat v nové dokumentární sérii z produkce Mall.TV.

Pusťte si první díl dokumentárního seriálu Uprchlická vlna:

Uvidíte příběhy různých lidí, z různých prostředí, s různými důvody jejich cesty, zachycené pokud možno co nejobjektivnější optikou. Dokument začíná v roce 2016, kdy vrcholila uprchlická krize na takzvané Balkánské trase, a zachycuje dramatický okamžik jejího uzavření. Natáčení pokračovalo na Sicílii, kam pro změnu mířily statisíce lidí z Afriky. Dokument končí v roce 2018, kdy po dvou letech vyhledáme hlavní postavy příběhu a zjistíme, jak jejich cesta za novým životem v Evropě dopadla.

Uprchlíci a migranti jsou poslové špatných zpráv, že někdo takový existuje. Nezřídka bývá důvodem jejich odchodu osobní prospěch a jejich úmysly nemusí být čisté. Ale pokud mají být souzeni za svá rozhodnutí vzdát se všeho, co měli rádi, zaslouží si být vyslechnuti. Časosběrný dokument Uprchlická vlna přináší unikátní svědectví o životech pěti z nich a všem rozhodným klade sžíravou otázku: Co by k odchodu od všeho, na čem vám záleží, přimělo vás?

Na celou sérii se můžete podívat ZDE >>>