Kriminalisté zasahují ve státním podniku DIAMO

Kriminalisté zasahují ve státním podniku DIAMO Zdroj: profimedia

Policie zasahuje ve státním podniku DIAMO, důvody nesdělila. Podnik mimo jiné posuzoval ložiska lithia

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes zasahují ve státním podniku DIAMO. Důvod zatím není znám. Ministerstvo průmyslu a obchodu v tiskové zprávě uvedlo, že s policií spolupracuje.

"Vzhledem k šetření NCOZ PČR jsou pracovníci společnosti DIAMO vázáni mlčenlivostí, a nemohou se tedy k probíhajícímu šetření jakkoli vyjadřovat," uvedl mluvčí ministerstva Milan Řepka. Nic bližšího neuvedla ani NCOZ. "Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací poskytovat nebudeme," řekl ČTK mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Ministerstvo průmyslu a obchodu je zřizovatelem podniku Diamo, jehož ředitelství sídlí ve Stráži pod Ralskem. Státní podnik Diamo zahlazuje následky hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v Česku a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Ke konci loňského roku měla firma 2235 zaměstnanců. V roce 2016 měla čistý obrat 3,34 miliardy korun a skončila ve ztrátě 166,7 milionu Kč. Vyplývá to z výroční zprávy podniku.

Státní podnik Diamo se skloňoval loni před parlamentními volbami kvůli těžbě lithia v České republice. Andrej Babiš tehdy vystoupil proti vládě vedené tehdy ještě ČSSD, která podepsala memorandum s australskou těžařskou společností. Babiš chtěl, aby těžil stát a průzkum ložiska zadal právě Diamu.