ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: internet

Facebook čelí obvinění z ohrožování demokracie. Firma údajně šířila konspirace o Sorosovi

Organizace George Sorose Open Society Foundations nařkla Facebook z ohrožování hodnot demokracie po tom, co 14. listopadu vyšel velmi kritický článek v listu New York Times. Podle NY Times si společnost najala PR firmu, která šířila informace o tom, že kritici sociální sítě jsou Sorosovými agenty.

Facebook prý používá podobné praktiky od roku 2016, kdy čelil politickému tlaku kvůli tomu, že se na platformě objevily ruské dezinformace. Tehdy si Facebook měl najmout prorepublikánskou společnost Definer Public Affairs, která se zaměřuje na způsoby, jak zneškodnit opozici. Ta šířila dezinformace o konkurentech sociální sítě, aby odvedla pozornost od vlastních problémů společnosti. Zároveň spojovala její kritiky s Georgem Sorosem, který je terčem četných antisemitských konspirací. Facebook a Definer Public Affairs se podle článku podílely na očerňování firem, jako je Google a Apple.

Definer Public Affairs šířila desítky negativních článků o těchto společnostech, které vycházely na NTKNetwork.com. Stránka vypadá jako zpravodajský web, ale vlastní jej přímo konzultační firma Definer Public Affairs. Dále šířila „studie“, které prezentovaly George Sorose jako hybnou sílu „rozsáhlého antifacebookového hnutí“. 

Facebook čelí dalšímu tlaku od března 2018, kdy došlo k úniku dat Cambridge Analytica, která pracovala pro kampaň Donalda Trumpa. Platforma si tedy nedávno najala britského politického konzultanta Nicka Clegga, aby odvedl pozornost od těchto problémů. Facebook i Definer Public Affairs odmítly záležitost komentovat.

Jedním ze subjektů, proti kterým byla kampaň Facebooku zaměřena, je nezisková organizace Color of Change, která nazvala počínání sítě skandálním a znepokojujícím. Organizace nicméně připustila, že nějakou sumu od George Sorose přijímá. Multimiliardářovy peníze ale čerpá i  společnost spoluzakladatele Facebooku Dustina Moskovitze Open Philanthropy Project.

Pozdě v noci NY Times informovaly o tom, že Facebook nyní přerušil spolupráci s Definer Public Affaires.