Orbán studoval díky stipendiu od Sorose, pro kterého i pracoval. Teď straší seznamem Sorosových žoldáků

Maďarský premiér Viktor Orbán staví v předvolební strategii na tématu miliardáře a filantropa George Sorose a jeho údajného podvratného vlivu na maďarskou veřejnost. Pár měsíců před volbami oblepil zemi výstražnými plakáty, kvůli nimž si dvě třetiny Maďarů myslí, že Soros kandiduje ve volbách. Pár dní před tím, než se v zemi na Dunaji vyrazí do volebních místností, dostává celý příběh zajímavou zápletku – uniklý Orbánův dopis, v němž kdysi žádal o stipendium nadaci placenou právě Sorosem.

V dopise, který na svých stránkách publikoval francouzský deník L’Expres, žádá Viktor Orbán Sorosovu nadaci o finanční podporu. Díky ní následně mohl chodit na univerzitu v Oxfordu. Stipendium v hodnotě bezmála 8 tisíc eur Orbán obdržel necelý rok před rozkladem komunistických diktatur ve východním bloku. Po devíti měsících se proto vrátil do Maďarska, aby nezmeškal první svobodné volby.

Dnešní Orbánovo protisorosovské tažení je o to pikantnější, že na sklonku osmdesátých let sám pro jednu ze Sorosem financovaných společností na částečný úvazek pracoval. Minulý pátek přitom v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlasový kanál Kossuth Rádió řekl, že má k dispozici seznam dvou tisíc lidí v Maďarsku, kteří pracují v Sorosových organizacích a usilují o svržení vlády. „Víme jmenovitě, kdo a jak pracuje na tom, aby se z Maďarska stala imigrační země,“ uvedl a označil Sorosem placené Maďary za žoldáky.

Soros sponzoroval Orbánovu stranu

A ještě jeden výlet zpátky – právě v době, kdy pracoval v Sorosově nadaci, psal Orbán ve zmíněném dopise o důležitosti aktivní občanské společnosti pro přechod od diktatury k demokracii. Ostatně jeho straně v oné době Soros mimo jiné platil počítače a pomáhal jí v začátcích, kdy ještě bojovala proti maďarskému komunismu. Kdyby tehdy mladému idealistickému Viktorovi někdo řekl, že o necelých 30 let později bude v jeho zemi demokraticky zvolený premiér vypisovat seznamy zrádců a provozovat úřad pro dohled nad médii, nejspíš by tomu ani nechtěl uvěřit.

K parlamentním volbám se jde v Maďarsku po čtyřech letech již tuto neděli. Orbán je se svým Fideszem v boji s rozdrobenou opozicí považován za drtivého favorita – průzkumy veřejného mínění mu připisují někdy i nadpoloviční voličskou podporu. V rámci kampaně nechal mimo jiné vylepit po celém Maďarsku billboardy, na kterých se opoziční politici drží kolem ramen se Sorosem – a to včetně předsedy nacionalistického Jobbiku, který je ještě více protiimigrační (čti protisorosovský) než Orbánova vládní strana.

Orbán jako neporazitelný hegemon

Kromě toho také před časem rozesílal všem maďarským domácnostem do schránek agitační leták rovněž namířený proti Georgi Sorosovi. Důsledkem soustavné kampaně byl na přelomu roku stav, kdy si většina respondentů v průzkumu myslela, že má Soros v Maďarsku politickou stranu a kandiduje s ní do parlamentu. Kontroverzní miliardář se ale z Budapešti odstěhoval s rodiči ještě jako dítě před dlouhými 72 lety a možná už ani neumí pořádně maďarsky.

Orbánova popularita je v Maďarsku skutečně těžko otřesitelná. Do současné pozice se dostal už před lety v době, kdy ostatní, do té doby úspěšné strany skokově ztrácely na popularitě – ať už v důsledku korupčních afér, nebo jednoduše špatného vedení země. Skrze umlčování médií a drsné kampaně, ale i chytré, jednoduché a pro běžné Maďary srozumitelné kroky doma i v zahraničí si vybudoval auru de facto neporazitelného politického hegemona. Zkrátka přesně takového, před jakým kdysi ve studentských začátcích své strany Fidesz varoval.