Belgický islamista Fouad Belkacem

Belgický islamista Fouad Belkacem Zdroj: Profimedia

Přelomové rozhodnutí: Belgie odebrala občanství islamistickému extremistovi, který se v Belgii narodil

Belgické úřady přistoupily k razantnímu opatření a odebraly státní občanství Fouadovi Belkacemovi, islámskému extremistovi a jednomu z vůdců nechvalně známé islamistické organizace Sharia4Belgium, jak informuje web britské veřejnoprávní stanice BBC. Skupina Sharia4Belgium se „proslavila“ mimo jiné tím, že pomohla odejít bojovat do Sýrie na straně islámských teroristů desítkám muslimů z Belgie. Někteří z odešlých muslimů se později vrátili a podíleli se na teroristických útocích ve Francii.

Fouad Belkacem (mezi islamisty známý jako „Abú Imrán“) patřil k hlavním zakladatelům Sharia4Belgium. Dle zjištění v rámci soudního procesu založil tuto organizaci po návratu z Velké Británie, kde strávil nějakou dobu ve společnosti britského islámského extremisty Andžema Choudaryho, který založil radikální islámskou skupinu pod názvem Islam4UK.

Belkacem, který má původ v Maroku, byl v mládí několikrát vězněn za kriminalitu. Poté se setkal se salafistickou propagandou a stal se jejím věrným stoupencem. V roce 2012 byl poprvé zatčen za verbování muslimů do řad teroristických organizací působících v Sýrii. V roce 2015 byl spolu s dalšími více než 40 obviněními z hnutí  Sharia4Belgium odsouzen, a to k 12 letům vězení za podporu terorismu. Samo Maroko má zájem o vydání Belkacema, a to kvůli vyšetřování za obchod s drogami.

Přelomové rozhodnutí

Rozhodnutí belgického soudu v Antverpách je významné i z důvodu, že Belkacem měl sice vedle belgického i marocké občanství, ale narodil se a vyrůstal v belgickém městě Rumst, takže je ve své podstatě od narození obyvatelem Belgie. Podle rozhodnutí soudu ovšem jednal v rozporu s právy a povinnostmi občana Belgie, a tak soud využil jeho dvojitého občanství a zbavil ho občanství belgického s tím, že po vypršení trestu odnětí svobody má být odsunut do Maroka.

To se ovšem Belkacemovi vůbec nelíbí, a tak se odvolává a snaží se udržet si belgické občanství a vydání se vyhnout.

Belgický ministr pro azyly a imigraci Theo Francken rozhodnutí soudu ocenil a prohlásil, že by takové rozhodnutí mělo být automatickým aktem u každé osoby odsouzené za terorismus.