Video placeholde

Západní státy ztratily přehled o islámských radikálech v Evropě. Z jejich počtu mrazí

Nedávný teroristický útok ve Francii opět potvrdil velké obtíže, s nimiž se setkávají bezpečnostní složky v boji s islámským extremismem. Podle francouzského zpravodajského webu TheLocal.fr mají francouzské bezpečnostní složky sestaven seznam potenciálních útočníků, tzv. „S“ soubor, který shromažďuje radikály s potenciálem spáchat útok, a to nejen z islamistické scény, ale i krajní pravice a levice.

Existuje také evidence potenciálních teroristů – File for the Prevention of Terrorist Radicalisation (FSPRT) – ale množství potenciálních útočníků je natolik veliké (hovoří se až o 20 tisících podezřelých), že není v silách francouzských bezpečnostních sil je nepřetržitě sledovat všechny.

Pachatel nedávného islámského teroristického útoku Radouane Lakdim byl v evidenci „S“ již od roku 2014 a v evidenci FSPRT od roku 2015. Vážným problémem je skutečnost, že většinu pachatelů islamistických teroristických útoků z posledních let ve Francii nepovažovaly bezpečnostní služby za reálnou hrozbu, dokud tito pachatelé neprovedli útoky. Podle Jean-Charlese Brisarda, předsedy Centra pro analýzu terorismu, je velkým problémem fakt, že od roku 2014 nebylo zhruba 60 % pachatelů islamistických teroristických útoků v evidenci potenciálních hrozeb.

Jen od začátku roku 2018 se francouzským bezpečnostním službám podařilo zabránit již dvěma plánovaným teroristickým útokům a v roce 2017 zabránily bezpečnostní složky zhruba 20 plánovaným teroristickým útokům.

Od terorismu neodradí ani vězení

Podobné problémy řeší i v Itálii, kde před pár týdny zatkli dvě osoby verbující pro islámské extremisty. Podle italského zpravodajského webu TheLocal.it byl v Turíně zatčen jeden muslim marockého původu jménem El Mahdi Halili kvůli zapojení do aktivit teroristické organizace Islámský stát. Podle zpráv italské televize RAI je Halili autorem prvního italskojazyčného videa Islámského státu. V souvislosti s jeho zatčením proběhlo i 13 domovních prohlídek u dalších podezřelých osob. Není to ovšem poprvé, co se Halili dostal do hledáčku italských tajných služeb. 

Již v letech 2014/15 se o něj zajímaly vyšetřující orgány v souvislosti s případem kosovského Albánce Elvise Eleziho, který byl obviněn z verbování mladých muslimů do řad Islámského státu. Tehdy byl Halili odsouzen ke dvěma letům, které si odpykal, ale po propuštění pokračoval v aktivitách na podporu propagandy islámského terorismu, píše TheLocal.it.

Islamista v Itálii radikalizuje děti

Druhým zatčeným je muž egyptského původu Abdel Rahman, který byl vedoucím muslimského centra v italském městě Foggi a radikalizoval muslimské děti. Podle italské policie je vybízel k nenávisti k nevěřícím a fyzickým útokům na nevěřící, měl být také napojen na teroristickou organizaci Islámský stát. Italská policie uvedla, že při zásahu proti tomuto muslimskému představiteli zabavila i částku 370 000 eur. Podle italské televize Rai byli v souvislosti s islámským centrem ve Fogii od roku 2017 zatčeni již 4 islámští extremisté.

Itálie jen v tomto roce vyhostila již 29 osob označených za hrozbu pro národní bezpečnost – většinu z nich tvořili muslimové – a v roce 2017 takto vyhostila 132 osob, jak informuje americký deník The New York Times. Podle informací italského ministerstva vnitra v roce 2016 bylo z Itálie kvůli islámskému extremismu vyhoštěno 35 islamistů včetně devíti muslimských duchovních. Jen od ledna 2015 prověřily italské bezpečnostní složky 106 000 podezřelých z islámského terorismu a zatkly 549 osob.