Americký rapper Pharrell Williams rozhněval Palestince, protože vystoupil na večeru pro izraelskou armádu.

Americký rapper Pharrell Williams rozhněval Palestince, protože vystoupil na večeru pro izraelskou armádu. Zdroj: Foto Reuters, ČTK, EPA

Palestinci odsoudili celebrity, jako je Schwarzenegger, Seal nebo Pharrell Williams, protože podpořili Izrael

Hollywoodské celebrity jako producent a rapper Pharrell Williams, zpěvák Seal, zpěvačka Katharine McPhee, skladatel David Foster či herci Arnold Schwarzenegger, Ashton Kutcher, Gerard Butler a Andy García, se ocitli v nemilosti palestinských aktivistů. Zúčastnili se totiž v Los Angeles nadačního večera, na kterém organizace Friends of the Israeli Defence Forces, shromáždila od 1200 hostů kolem 60 milionů dolarů pro rodiny padlých izraelských vojáků i pro zraněné veterány a jejich pomoc při opětovném začleňování do společnosti.

Palestinci tvrdí, že příspěvky pro příslušníky izraelské armády a jejich rodiny jen dál zhorší situaci na Blízkém východě a utrpení lidí. „Budou sloužit k dalšímu zabíjení civilistů,“ řekl podle webu Middle East Eye palestinský aktivista Ahmed Abú Artema z pásma Gazy.

Pořadatelé akce naopak argumentují tím, že se nejedná o získávání peněz přímo pro izraelskou armádu, ale pro rodiny a bývalé vojáky, kteří byli buď zabiti či zraněni v konfliktu, který mezi Palestinci a Izraelci přetrvává po desetiletí. A vybráno bylo letos rekordních 60 milionů dolarů.

Na paškál se dostal i rapper Pharrell Williams, který na nadačním večeru, jenž se uskutečnil 1. listopadu v Los Angeles, hostům zazpíval. Přitom Williams například poměrně tvrdě kritizuje amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je považovaný za silného spojence Izraele.

Kritika Palestinců se objevila několik dní poté, co se některé fotografie ze slavnostního galavečera objevily na sociálních sítích.

„Pro nás má každý, kdo financuje izraelskou armádu, na rukou krev,“ dodává Ahmed Abú Artema. Někteří Palestinci pak na sociálních sítích tvrdili, že dary od celebrit umožní Izraeli „zintenzivnit okupaci palestinských území“.

Spojené státy přitom už za prezidenta Baracka Obamy podepsaly se židovským státem v roce 2016 dohodu o americké pomoci v hodnotě rekordních 38 miliard dolarů, která na deset let pomůže s vyzbrojováním izraelské armády. Slavnostní večer v Los Angeles ale neshromažďoval peníze na zbraně, ale na pomoc lidem, kteří jí potřebují. Palestinci například pomlčeli o tom, že především arabské státy a země Evropské unie financují rodiny palestinských teroristů, kteří jsou momentálně v izraelských vězeních.