Ochotské moře

Ochotské moře Zdroj: Flickr

Japonský ostrov pohltilo moře, aniž by si toho kdokoliv všiml. Zemí hrozí zmenšení území

Ostrov Esanbe Hanakita Kojima býval neobydleným ostrovem na severu japonského území. Patřil mezi 158 bezejmenných japonských ostrovů, kterým bylo před čtyřmi lety přiděleno jméno, ve snaze přesněji specifikovat svůj teritoriální dosah. Ani obyvatelé vesnice Sarufutsu, která je od místa jen 500 metrů vzdálená, nic nezaznamenali.

Na pravděpodobné zmizení kusu japonského území upozornil v září autor obrázkových knih o skrytých japonských ostrovech Hiroshi Shimizu, který zrovna připravoval další publikaci. Přicestoval právě do vesnice Sarufutsu.

Když své podezření nahlásil, jeho obavy potvrdila pobřežní stráž. Ta uvádí, že poslední oficiální průzkum ostrova proběhl před 31 lety, kdy byl ještě 1,4 metru nad vodou. Staří rybáři prý ostrov spatřili naposledy před několika desítkami let, ale pak se oblasti kvůli nebezpečnýám vodám vyhýbali. Není tedy jasné, jak dlouho je Esanbe Hanakita Kojima pod vodou.

Uprostřed sporného území

Ostrůvek leží západně od Kurilských ostrovů, území, o něž se Japonsko dlouhodobě pře s Ruskem. Sovětský svaz je zabral na konci druhé světové války. Japonci ale ztrátu jižní části Kurilských ostrovů nikdy neuznali a nadále je považují za své území. Ztráta Esanbe jim proto dělá starosti. Ostrov tvořil část japonské severní mořské hranice blízko sporného území. Teritorium země by se zmizením ostrova zmenšilo, pobřežní stráž se proto chystá záležitost co nejdříve prošetřit.

Mizející země 

Za zmizením může stát eroze způsobená větrem a v zimě i ledem. Ve hře je samozřejmě i stoupající hladina moří a eroze způsobená vlnami Ochotského moře. Mizející kusy pevniny by mohly být v dalších letech čím dál častějším úkazem. Už v roce 2016 zmizelo pod vodou pět Šalamounových ostrovů. Vědci tehdy vydali studii, v níž upozorňují, že osud Šalamounových ostrovů je předzvěstí budoucích dopadů zvyšující se hladiny moří. V ohrožení mohou být v příštích dekádách některé památky Itálie či Chorvatska, ale i pobřežní města jako Singapur a Tokio.