Švédsko přišlo o nejvyšší vrchol

Švédsko přišlo o nejvyšší vrchol Zdroj: Wikimedia

Ničivé horko: Švédsko přišlo o svůj nejvyšší vrchol

Vlna veder, kterou momentálně zažívá celá Evropa, se zdá naprosto nesnesitelná, ale vůbec největší škody páchá v severských oblastech. Arktida zažívá nevídaná horka, ledovce tají a poslední obětí je bývalý nejvyšší vrchol Švédska, jižní část masívu Kebnekaise. Ztrátu nejvyšší švédské hory oznámili vědci ve středu.

 Jižní část hory je pokryta ledovcem, severní nikoliv. Právě proto se někdejší nejvyšší vrchol Švédska za pouhý jeden měsíc zmenšil o celé 4 metry a novou dominantou pohoří je severní část Kebnekaise ve Skandinávských horách. „Nikdy jsem neviděl na jižním vrcholu tolik tajícího sněhu jako toto léto,“ posteskl si Gunhild Ninis Rosqvist, vyučující geografie na Stockholmské univerzitě.

Rosqvist pozoruje horu Kebnekaise už několik let z nedaleké výzkumné stanice Tarfala. Je hlavou výzkumu týkajícího se klimatické změny. Podle měření se vrchol během července zmenšil o 14 centimetrů každý den. V předchozích dvou dekádách přitom hora ztrácela „jen“ 1 metr sněhu ročně. Tání ledovce se rapidně zrychlilo.

„Je to extrémně rychlý úbytek a toto horké léto bude mít za následek obrovské ztráty ledu a sněhu v arktické oblasti,“ upozornil Rosqvist. Není se čemu divit, protože tento červenec byl pro Švédsko nejteplejší od doby před 260 lety, kdy se teploty začaly zaznamenávat. Nejvyšší teplota byla naměřena na jihu země a činila 34,6 °C.

Jak přežít horko: Co jíst, pít a jak se chovat, abyste se vyhnuli nepříjemnému kolapsu? >>>