Věřící v indické svatyni Sabarimala jsou zatím jen muži, i když Nejvyšší soud ženám vstup povolil.

Věřící v indické svatyni Sabarimala jsou zatím jen muži, i když Nejvyšší soud ženám vstup povolil. Zdroj: Twitter

Hinduističtí svatí muži v Indii
Hinduisté v Indii
Hinduisté v Kalkatě slaví svátek Maha Šivratri
Hinduisté  během festivalu barev Holi
Hinduisté v chrámu Dauji
6
Fotogalerie

Hinduističtí kněží odmítají pustit do chrámu v Indii ženy v menstruačním věku, vyvolalo to nepokoje

Závažný náboženský a společenský spor se vede už mnoho let kolem velmi významné hinduistické svatyně Sabarimala v jihoindickém státě Kérala. Podle tradic zde sídlí božství „naištika-brahmačárí“, které žije v celibátu a nesmí přijít do žádného kontaktu (ani vizuálního) se ženami ve věku od 10 do 50 let, tedy v době kdy menstruují. Proto do chrámu nesmí po staletí vstupovat ženy. Jenže indický Nejvyšší soud 28. září zákazu vstupu žen zrušil, protože diskriminace žen je protiústavní. ženy se tak domáhají vstupu, ale kněží a mužští věřící jim v tom nadále brání a několik musela zasahovat policie.

V pátek několik desítek hinduistických kněží a stovky jejich příznivců zablokovalo vstup do chrámového komplexu, kde se svatyně Sabarimala nachází. Chtějí tak bránit rozhodnutí soudu, protože už ve středu se za silné asistence policie některé ženy pokusily do chrámu vejít. To se jim ale nepodařilo, narazily na tuhý odpor. Některé ženy byly dokonce napadeny. Na místě bylo až 1000 policistů. 

Kněží pak pohrozili, že celý komplex uzavřou a přestanou vykonávat obřady. To by ale podle místních úřadů mohlo vést k dalším nepokojům a chaosu. Situace je tak zdá se neřešitelná, protože nikdo nechce ustoupit. 

 

Sabarimala se nachází ve městě Pathanamthitta v jihoindickém státě Kérala. Jedná se o jedno z vůbec nejposvátnějších míst světa. Na tradiční každoroční pouť sem dorazí až kolem 20 milionů hinduistů a je to po saúdskoarabské Mekce druhý nejnavštěvovanější náboženský komplex na světě.

Podle některých hinduistických božstev je žena ve věku 10 až 50 let, tedy v době kdy menstruuje, „nečistá“. Pro božství naištika-brahmačárí je podle svatých hinduistických knih překážkou v seberealizaci, proto se s ní nesmí potkat a ani vidět. Po dlouhá staletí proto platil neformální zákaz vstupu žen do svatyně Sabarimala i do celého komplexu, který jí obklopuje. Vždy to bylo dodržováno, ale i v Indii se společenské postavení žen pomalu mění a některé žádají vykonávat svá náboženská práva i v této svatyni.

V Indii do většiny hinduistických chrámů přitom ženy mohou bez problémů vstupovat, ale pořád současně existují i místa, kde je jím to kvůli starým tradicím zapovězeno. 

Náboženští vůdci se v případě Sabarimaly opírali o zákon z roku 1972, který skutečně oficiálně zakázal vstup ženám a dokonce soud to v roce 1991 i potvrdil. Jenže indický Nejvyšší soud rozhodnutí letos 28. září toto rozhodnutí zrušil, protože ani náboženské důvody podle něj nemohou vést k diskriminaci žen. Je to protiústavní.

Jak bude spor, ve kterém se sváří náboženský fanatismus s moderní dobou, vyřešen, není zatím známo.