Wallmart nabízel oblečení se symboly SSSR.

Wallmart nabízel oblečení se symboly SSSR. Zdroj: Archív

Walmart stáhl na žádost Litvy trička se sovětskými symboly. Naštvané Rusko rozdává „gratulace“

Trička se sovětskými symboly, která začal prodávat americký řetězec Walmart, nevydržela pod tlakem kritiky na trhu ani tři týdny. Pobaltské státy vyzvaly USA ke stažení tohoto oblečení. A zatímco litevský ministr zahraničí ocenil krok amerického prodejce, jeho ruský protějšek mu na Twitteru jízlivě pogratuloval k oné „důležité věci ohledně triček“.

„Ceníme si rozhodnutí Walmartu přestat prodávat oblečení se sovětskými symboly, které připomínají masové vraždění milionů nevinných lidí. Věříme, že další společnosti budou následovat příklad Walmartu,“ zveřejnil litevský ministr zahraničí Linas Linkevicius na svém Twitteru.

„Gratuluji k vašemu vítězství v té důležité věci ohledně triček,“ reagovala ruská strana. „ Předpokládám, že budete stejně rozhodní a efektivní v boji proti ničení památníků sovětským vojákům, kteří za druhé světové války zachránili miliony nevinných životů a neváhali položit ten vlastní,“ napsal ruský ministr zahraničních věcí.

Ruský ministr narážel na snahu postkomunistických zemí zbavit se sovětských monumentů a na litevský zákon, který od roku 2008 zakazuje sovětské symboly úplně. Rusko tvrdí, že takové zákony a snahy značí, že se postkomunistické země pokoušejí vykládat historii po svém.

„Zatímco jiné státy by se chtěly zříct svého komunistického dědictví, Rusko zůstává hrdé samo na sebe,“ stálo před třemi lety v Moscow Times. Rusům se samozřejmě nelíbí ani počínání Ukrajiny, která zavedla v témže roce právo o dekomunizaci a přejmenovala tisíce náměstí a ulic, které nesly jméno Lenina. Loni Rusko také pohrozilo Polsku, že zavedení dekomunizačního právo bude těžkou zkouškou pro rusko-polské vztahy.