Tunel vedl pod hranicí USA s Mexikem do obývacího pokoje.

Tunel vedl pod hranicí USA s Mexikem do obývacího pokoje. Zdroj: Homeland Security Investigations

Tunel vedl pod hranicí USA s Mexikem do obývacího pokoje.
Tunel vedl pod hranicí USA s Mexikem do obývacího pokoje.
3
Fotogalerie

Neuvěřitelné. Drogový tunel vedl pod americko-mexickou hranicí, z KFC se kokain dostal do obýváku v Mexiku

Americké úřady před dvěma dny oznámily, že protidrogový vyšetřovací útvar objevil tajný tunel pašeráků drog. To není až tak neobvyklé, podzemní tunely jsou v tomto druhu kriminality poměrně častým jevem. Už méně běžné však je, když takový tunel vede z fastfoodu do obýváku jednoho z pašeráků, který navíc je už v jiném státě.

Tunel, který vedl pod hranicemi amerického státu Arizona a Mexika, je dlouhý asi 180 metrů. Svůj vchod má unikátní průchod ve staré restauraci rychlého občerstvení KFC v San Louis a ústí již na druhé straně hranice, jež je vzdálená jen asi 100 metrů od bývalé restaurace. Východ z tunelu pašeráky vyvádí přímo v obývacím pokoji jednoho z domů stojícího těsně u hranice.

Policie také oznámila, že již zadržela vlastníka budovy, kde byla provozována restaurace, který je nyní podezřelý z podpory pašeráků drog. Policie jej nyní vyslýchá a zřejmě bude žádat vysvětlení, jak je možné, že tato budova sloužila k nelegálnímu účelu. O tom, zda muž vypovídá či ne, zatím média neinformovala. Kromě amerických médií případ sleduje například britská televize BBC.

 

Vyšetřovatele na tunel navedli policejní psi, kteří objevili tvrdé drogy v autě v blízkosti tunelu. Poté policie prohledala prostory starého KFC a zjistila, že z bývalé kuchyně ve fastfoodu se stal vchod pro ilegální obchod s drogami. Tunel se nachází v hloubce zhruba 6,7 metrů pod zemí a je necelý jeden metr široký. Drogy se skrze tunel údajně pomocí lana, na něž byl napojen menší kontejner nebo bedna naplněná drogou. 

Není to první objev takového tunelu, který policisté v posledních letech učinili. BBC například upozornila, že v roce 2016 byl podobný „vynález“ objeven v San Diegu. Tunel byl v San Diegu byl ale mnohem delší – měřil téměř 800 metrů. I tak se objev v Arizoně řadí mezi nejkurióznější odhalení svého druhu, zvláště proto, že vede přes hranice a také díky svému důmyslnému mechanismu s využitím lana. Podle policistů tudy proudila především marihuana a kokain.