Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Obří investice ve Štětí. Pila za 100 milionů eur vytvoří 160 pracovních míst, stavět se má letos

Slovenská skupina Eco Investment realizuje na severozápadě Čech investici ve výši 100 milionů Eur a vytvoří 160 nových pracovních míst v závodu na zpracování a výrobu stavebního dřeva. Továrna se tak zařadí mezi největší spotřebitele dřeva v ČR. Obří pilu v areálu papíren Mondi Štětí postaví společnost Labe Wood.

Stavební práce započnou v nejbližší době. “Chceme navázat na dosavadní partnerství, a tak si od investice slibujeme prohloubení spolupráce se společností Mondi,” uvádí Milan Fiľo ze společnosti Eco Investment a doplňuje: “Chceme využít propojení investic a těžit ze synergického efektu díky nemalým úsporám, které při zpracování dřeva vyvstanou.”

Pila bude zpracovávat kulatiny z jehličnatých stromů a vytvářet subprodukty pro truhlářské a stavební práce ve formě hranolů, desek, lišt a latí. Vedlejší produkt výroby, kterým je dřevná hmota, zpracuje jako surovinu papírna Mondi Štětí. Stejně tak využije dřevní štěpku coby energetický zdroj.

Výstavba pily ve Štětí je jedním ze 42 investorských projektů podpořených českou vládou. "Společnost Labe Wood dostala v prvním pololetí 2017 rozhodnutí o tom, že bude v budoucnu moci čerpat investiční pobídky na svůj záměr spadající do oblasti výroby v dřevozpracujícím a papírenském průmyslu. Ty může čerpat do výše 18,9 procenta z uznatelných nákladů, tedy maximálně do výšky přibližně 19 milionů eur, "informuje mluvčí státní investiční agentury Czech Invest Petra Menclová. Společnost Labe Wood po plném náběhu výroby odhaduje své roční tržby na 150 až 200 milionů eur. Zařadí se tak mezi top hráče dřevozpracujícího průmyslu v regionu Česka a Slovenska.