Eva Vrabcová-Nývltová (vlevo) na snímku v cílovém prostoru po získaném bronzu na mistrovství Evropy v atletice v Berlíně

Eva Vrabcová-Nývltová (vlevo) na snímku v cílovém prostoru po získaném bronzu na mistrovství Evropy v atletice v Berlíně Zdroj: ČTK/AP/Martin Meissner

Eva Vrabcová-Nývltová coby běžkyně na lyžích
Veronika Vítková. Gabriela Koukalová a Eva Vrabcová-Nývltová po návratu z olympiády v Soči
Eva Vrabcová-Nývltová coby běžkyně na lyžích
Eva Vrabcová-Nývltová coby běžkyně na lyžích
Eva Vrabcová-Nývltová coby běžkyně na lyžích
8
Fotogalerie

Vrabcová Nývltová má evropský bronz z maratonu. Jako první v historii Česka i Československa

Eva Vrabcová Nývltová získala v maratonu bronz, vůbec první evropskou medaili na této trati v historii české a československé atletiky, navíc v novém národním rekordu 2:26:31. Česká běžkyně je přitom bývalou běžnyní na lyžích a prožila si hromadu sportovních převratů. Zlato vybojovala Volha Mazuronaková z Běloruska, přestože musela během závodu překonat silné krvácení z nosu. Stříbro má Francouzka Clémence Calvinová při svém prvním maratonu v životě.

Dvaatřicetiletá bývalá lyžařka a účastnice tří zimních olympiád Vrabcová Nývltová po přechodu k atletice rychle pronikla mezi nejlepší evropské vytrvalkyně.

V Berlíně absolvovala svůj životní závod, z osobního rekordu z loňska z New Yorku ubrala více než tři minuty a zlepšila 23 let starý český rekord Aleny Peterkové o 29 sekund. V průběhu závodu nevěděla, jak rychle se běží. "Koukala jsem na prvních deset nebo patnáct kilometrů, tam to bylo naopak dost pomalé. Když jsem si to pak počítala, říkám: 'Ještě půl hodiny, to ještě musím vydržet.' Přepočítávala jsem si to na ty 2:30 a říkala, si, že když by to bylo pod, tak by to bylo dobré. Vycházelo mi, že by to něco mohlo být, ale že to bude až takhle rychlé, to mě teda nenapadlo," řekla po závodě.

První letošní maraton

Vrabcová Nývltová vyrazila na trať s vizitkou druhé nejlepší Evropanky z loňského mistrovství světa v Londýně. Tam ji porazila jen domácí Charlotte Purdueová, ta dnešní závod pro zranění už po čtvrtině trati vzdala. Ve startovním poli bylo ale hned deset závodnic s lepším osobním rekordem, než byl loňský čas české běžkyně. Ta letos nejdelší trať ještě neběžela, takže její forma byla pro soupeřky velkou neznámou.

Vrabcová Nývltová se držela v devítičlenné skupině, v níž tempo dlouho udávala Švýcarska Martina Strählová, mistryně světa v běhu do vrchu. Po dvou třetinách trati vyrazila dopředu největší favoritka Mazuronaková, pátá na olympijských hrách v Riu de Janeiro, kde jako jediná dlouho držela krok s Afričankami. Berlínskými ulicemi běžela se zakrváceným dresem a několik kilometrů i s tampony v nose, z něhož se jí spustila krev, ale ani to ji nezastavilo.

Její nástup zachytily jen Vrabcová Nývltová s Calvinovou, která před osmi lety vybojovala na ME v Curychu stříbro na deset kilometrů a dnes se na nejdelší trať vydala poprvé v životě. Na chvíli se na ně dotáhla druhá Běloruska Maryna Damancevičová, ale ve vedoucí skupině se neudržela.

Po posledním proběhnutí Braniborskou branou znovu vyrazila Mazuronaková a doběhla si pro zlato, přestože pár stovek metrů před cílem málem špatně odbočila. Vrabcová Nývltová s přehledem uhájila třetí pozici a po dvou stříbrných medailích oštěpařky Nikoly Ogrodníkové a chodkyně Anežky Drahotové rozšířila českou sbírku v Berlíně o bronz.