Až tři čtvrtiny planety ohrožuje ničivé vedro a sucho

Až tři čtvrtiny planety ohrožuje ničivé vedro a sucho Zdroj: Profimedia.cz

Kdy konečně skončí vedra? Meteorologové vydali výhled na srpen

Ještě měsíc bude vedro a sucho, tak lze s trochou zjednodušení shrnout předpověď meteorologů na druhý měsíc letních prázdnin. Meteorologové sice slibují, že během druhého srpnového týdne se trochu ochladí, teploty však stále zůstanou nadprůměrné a větší úlevu bych měli pocítit až na samotném konci měsíce.

"Zejména v prvním týdnu (od 30.7) bude pokračovat počasí s vysoko nadprůměrnými teplotami, ale i v následujících týdnech po slabém ochlazení zůstanou teploty vzduchu nadnormální," uvádí Český hydrometeorologický ústav v nové předpovědi.

"Až ke konci období (týden od 20.8) se budou teploty pohybovat kolem běžných hodnot pro danou roční dobu," predikují meteorologové, ovšem úspěšnost předpovědi počasí na měsíc dopředu je samozřejmě již nižší.

Déšť pouze lokálně

Druhou otázkou je, kdy začne pršet. Předpověď mluví o průměrných až lehce podprůměrných srážkách, ovšem s tím, že "srážky, zejména v první polovině období, budou mít převážně lokální charakter (přeháňky, bouřky), proto se situace v oblastech, kde přetrvává srážkový deficit, výrazně nezlepší," varovali meteorologové.

V každém případě zatím platí, že teploty nad třiceti stupni budou v Česku panovat celý příští týden a s tím i pouze lokální přeháňky a bouřky.

Předpověď a léto 2019 >>>