Autismus - ilustrační foto

Autismus - ilustrační foto Zdroj: iStock

Vědci navrhli revoluční krevní testy, které by odhalily autismus už u miminka

Rok poté, co výzkumníci publikovali svoji práci o fyziologickém testu na autismus, byla publikována navazující studie, která potvrzuje, že autismus se skutečně dá odhalit pomocí krevního testu. Ten by tak mohl zachytit postižení u dětí dříve než běžná diagnostika, která nemoc odhalí, až když jsou dítěti zhruba čtyři roky. Výsledky studie zveřejnil odborný časopis Bioengineering & Translational Medicine.

„Podívali jsme se na skupiny dětí s poruchou autistického spektra a náš test dokázal odhalit v 88 procentech případů, jestli dítě má autismus. Výsledky jsou velmi přesvědčivé,“ říká Jürgen Hahn, vedoucí autor studie a systémový biolog z

Rensselaer Polytechnic Institute, což je vysoká škola v americkém městě Troy.

Dárek pro autistické nebo neklidné děti? Přesýpací míč nebo taktilní pexeso >>>

U vědců panuje obecný konsenzus, že 1,7 procenta všech dětí trpí poruchou autistického spektra, která je definována jako „vývojové postižení způsobené rozdíly v mozku“. Nová diagnostika by ale mohla autistům hodně pomoci, protože porucha by se dala odhalit již mezi 18 až 24 měsíci života dítěte. Většina klasicky diagnostikovaných dětí dnes k tomu dospěje kolem čtvrtého roku života nebo až později, protože dříve se autismus pouhým okem vypozorovat nedá.

Spíše než hledání jednoho indikátoru autismu ale vyvinuli vědci pod vedením Hahna algoritmus, který hledá vzorce metabolitů, jež mají spojitost s dvěma typy buněk, o nichž si vědci myslí, že jsou spojené právě s autismem.

Experti se domnívají, že nové krevní testy prováděné v dřívějším věku dítěte, by dále změnily přístup k autismu.