Návrh zákona vznikl v Evropské komisi v roce 2016

Návrh zákona vznikl v Evropské komisi v roce 2016 Zdroj: Profimedia

Rozporuplný zákon EU o autorském právu prošel první instancí

Návrh směrnice o autorském právu na internetu dnes prošel výborem pro právní záležitosti Evropského parlamentu a míří mezi poslance. Kromě jiného dává vydavatelům právo na podíl z využití jejich autorských děl internetovými giganty jako Google nebo Facebook. Kritici v něm vidí zásah do svobody slova a omezování svobodného šíření informací.

Dnešní rozhodnutí výboru je podle parlamentního zpravodaje návrhu Axela Vosse z Německa krokem kupředu ve snaze upravit pravidla autorské ochrany v EU tak, aby lépe odpovídala "realitě a obchodním modelům 21. století".

Předseda výboru Pavel Svoboda ČTK řekl, že pokud bude návrh definitivně přijat, měli by vydavatelé mít možnost rozhodovat o užití celého novinářského díla. "Založí se tím právo. Zda jej uplatní či ne, to bude jejich věc," uvedl Svoboda. Připomněl, že v Německu už na národní úrovni například velké vydavatelské domy poskytly Google licence zadarmo.

Návrh, který Evropská komise předložila už v roce 2016, dává vydavatelům ochranu jejich děl podobnou té, jakou mají na internetu hudebníci nebo filmaři. Europarlament jako celek by měl nyní svou pozici k novince schválit už v červenci, pak začnou vyjednávání s členskými státy o její konečné podobě. "Tam můžeme očekávat ještě námitky a snahu o zpochybnění mandátu," míní Svoboda.

Výbor dnes těsnou většinou potvrdil klíčový článek 11 návrhu, podle kterého mají mít vydavatelé nárok na spravedlivý podíl za užití jimi vlastněného obsahu na internetu. Dosud totiž většina příjmů ze související reklamy putuje k technologickým firmám, jako je právě Google, Facebook či Twitter.

Za podobný výsledek lobbovali už před jednáním vydavatelé a jejich svazy. Europoslancům poslali otevřený dopis také čeští vydavatelé. „Práva jsou dnes neustále porušována, hlavně společnostmi jako je Google nebo Facebook. Věříme tomu, že žurnalisté potřebují podobnou ochranu jako například hudebníci. A také si zaslouží kompenzaci za taková porušování práv,“ píše se v dopise, pod který se podepsali generální ředitelka Czech News Center Libuše Šmuclerová, šéf vydavatelství Economia Roman Latuske, Petr Marek z Vltava Labe Media a dalších třináct lidí.

Proti článku 11 se postavilo šest českých poslanců Evropského parlamentu. Pavel Telička, Petr Ježek (bývalí poslanci za ANO), Martina Dlabajová a Dita Charanzová (poslankyně za ANO) a Jiří Maštálka a Kateřina Konečná (poslanci za KSČM) se připojili k otevřené výzvě více jak sto evropských poslanců. Jejich cílem bylo vyškrtnout článek 11 a nalézt k němu příznivější alternativu. „Nemyslím, že cesta z této situace vede přes silně restriktivní politiku, která by například odkazy na zpravodajský obsah ve vyhledávačích, ať se bavíme o Googlu, Seznamu či jiném, zpoplatnila,“ uvedla Dita Charanzová pro deník Blesk.cz.

Na platformy, jako je Youtube či české Ulozto, míří článek 13, druhá významná část navržených změn. Firmy totiž začnou být odpovědné za to, že jejich uživatelé nahrají obsah chráněný autorským právem. "Není možné, aby se schovávali za tvrzení, že obsah nahrávají uživatelé, když je to platforma, která vydělává," uvedl Voss.

Proti této části návrhu se postavila Pirátská strana. Jedním z jejich argumentů je, že nahraný obsah se bude rozpoznávat pomocí automatických algoritmů. Jako porušení autorských práv by pak algoritmy mohly vyhodnotit i meme, fotky a klipy ze známých filmů, které slouží jako forma internetového humoru. „Článek 13 je skutečnou hrozbou jak pro svobodu internetu, tak svobodu slova celkově. Memy, remixy, blogy, parodie, i livestream – vše, co nyní považujeme za samozřejmou a neškodnou zábavu můžou filtry vyhodnotit jako nedovolené kopírování a automaticky odstranit,“ uvádí předseda Pirátské strany Ivan Bartoš na webu www.zachraninternet.cz