Problémy s nezaměstnaností tíží především jih Evropy. Mladí protestují i ve Španělsku.

Problémy s nezaměstnaností tíží především jih Evropy. Mladí protestují i ve Španělsku. Zdroj: Profimedia.cz

Velké evropské srovnání: Mladí Češi jsou na tom s prací daleko lépe než většina evropských států

Pokud jde o práci, vzdělávání či zapojení do odborných kurzů, jsou mladí Češi ve věku 18 až 24 let v absolutní evropské špičce. Na rozdíl od jiných zemí u nás mladí lidé ve velkém pracují, pokud nestudují. Vůbec nejlépe je na tom v tomto směru z 33 hodnocených evropských zemí (plus Turecko) momentálně Island, nejhůře Makedonie. Výsledky zveřejnil v pátek Eurostat, statistický úřad Evropské unie.

V Evropské unii žije více než 38 milionů lidí ve věku 18 až 24 let. V pátek Eurostat zveřejnil studii, která srovnává, zda tato nastupující generace pracuje, chodí do školy, či je ve fázi, kdy je to kombinace obojího.

Jak ale Eurostat zjistil (data jsou za rok 2017), tak 14,3 procenta těchto mladých lidí ani nepracuje, ani se nijak nevzdělává. Nejhorší je situace na „jižním křídle“ Evropské unie. Naopak spíše dobrý stav panuje v České republice.

Česko mezi vyspělými zeměmi

Nejlépe je na tom v Evropě v tomto směru ve věkové kategorii 18 až 24 let Island, který ale není členem EU. Tam je pouhých 4,1 procenta mladých lidí, kteří ani nepracují, ani nechodí do školy. Na druhém místě je s 5,3 procenty Nizozemsko. Pak následuje celá skupina zemí, kde se číslo pohybuje nad osmi procenty, do té patří i Česká republika. Podle odborníků jsou na tom tyto státy dobře, i když úplně ideální stav to samozřejmě pořád není.

Slovinsko vykazuje bez práce či bez vzdělávání 8 procent mladých lidí, následuje Rakousko (8,1), Lucembursko a Švédsko (8,2), Česko (8,3), Malta (8,5), Německo (8,6) a Dánsko (9,2 procenta). Dá se tedy říci, že jsme ve společnosti skutečně vyspělých zemí.

Nejhorší je Itálie

Určitým problémem pro Českou republiku je nezaměstnanost mladých žen. Až 11,1 procenta mladých žen je u nás bez práce či nestuduje, zatímco u mužů je to jen 5,7 procenta. Jak je ale známo, někteří lidé v této věkové kategorii se ještě nerozhodli, co chtějí dělat, a žijí u rodičů na jejich náklady. Tam většinou netrpí nějakým nedostatkem. Čísla tak mohou být částečně zkreslená.

Naopak nejhůře je na tom v Evropské unii u mladých lidí při porovnávání zmiňovaných parametrů Itálie s 25,7 procenty. Je to důsledkem dlouhodobých ekonomických problémů. Za ní je Kypr (22,7), krizí sužované Řecko (21,4) a Chorvatsko (20,2). Tyto státy jsou na tom ještě hůře než Rumunsko a Bulharsko, které jsou jinak nejchudšími oblastmi EU. Sousední Slovensko má 15,3 procenta mladých lidí bez práce či mimo vzdělávací systém.