Konec plastových brček

Konec plastových brček Zdroj: ČTK/AP/Wilfredo Lee

McDonald's se vydal do boje proti plastu. Přestane nabízet plastová brčka

Zatím pouze ve Spojeném království se největší světový řetězec fastfoodů rozhodl od září letošního roku zcela vyloučit užívání plastových brček, tedy takzvaných plastů na jedno použití. Fastfood jen v Británii spotřebuje denně do svých nápojů 1,8 milionu kusů brček denně.

McDonald's chce prý tímto krokem přispět nejen k nižší zátěži životního prostředí, ale také k osvětě mezi svými zákazníky. Vzhledem k obrovskému počtu zákazníků, kteří denně fastfood navštíví, se tento krok dá jistě považovat za správný.

Je zajímavé, že impuls k omezení užívání plastů na jedno použití nevzešel od vedení společnosti, ale od samotných zákazníků. „Toto řešení odráží širší společenskou debatu, naši zákazníci si o ně řekli sami – rádi by viděli v našich obalech méně plastových výrobků,“ uvedla společnost ve svém prohlášení. 

Další na řadě: Norsko, Francie, USA

McDonald's není jediný, kdo k takovému kroku přistoupil. Postupně se debata o plastovém zamoření a o způsobu jeho řešení začíná dostávat do veřejného prostoru. Bohužel především v zemích, které netvoří hlavní producenty tohoto novodobého „moru“. Krok řetězce ocenili v Británii také na nejvyšších místech – ministr životního prostředí, potravinářství a zemědělství Michael Gove se před několika dny nechal slyšet, že toto rozhodnutí považuje za „významný krok“. 

Zákaz se sice zatím nerozšířil do dalších zemí (potřebovaly by to především Spojené státy), ale i Norsko, Francie a právě USA budou zřejmě dalšími zeměmi, kde se podobná opatření v tomto řetězci budou zavádět. Zvláště v USA by tak tento krok mohl pomoci k nastartování společenské debaty na téma nadužívání „single-used“ plastů. V britském parlamentu nyní leží návrh zákona, který by měl plastová brčka zcela zakázat. Ještě před jeho přijetím se však v jeho duchu vydávají i jiné společnosti – z těch velkých zmiňme například Waitrose nebo Costa Coffee. 

Český McDonald's patří k premiantům recyklace

„Od září budou naše britské restaurace nahrazovat všechna plastová brčka papírovými. Jsme velká firma a víme, že naše rozhodnutí mají velký vliv a dosah, ze stejného důvodu ale nebývá jednoduché najít pro naše ekologické kroky spolehlivé partnery, kteří kvalitou a množstvím uspokojí naše potřeby. Soustředíme tam ale veškeré síly a je otázkou času, kdy se 100% využívání papírových brček rozšíří do dalších zemí včetně České republiky. Zde je potřeba uvést, že používání papírových brček je jen střípek celé mozaiky našich ekologických opatření. Držíme se cílů stanovených globální iniciativou McDonald´s, které se týkají právě i udržitelnosti ve využívání materiálů. Jedním z jejích cílů je dosažení 100% recyklace všech obalových restaurací v našich restauracích,“ Zuzana Svobodová, ředitelka komunikace McDonald´s pro ČR a SK.

„V České republice jsme v mezinárodním srovnání recyklace obalů premianty – třídíme veškeré obaly v restauracích i na předzahrádkách. Recyklujeme tedy nejen obaly, ve kterých jsou suroviny dodávány, ale také papírové obaly od jídla prodávaného našim zákazníkům, některé plastové obaly ale i použitý olej z fritéz anebo organický odpad,“ vysvětlila mluvčí franšízového řetězce.