Lékařka Sárová: Václav Havel měl jakousi auru klidu a lásky, ale nenechal si poroučet
Jejíma rukama, resp. ordinací prošlo za více než 50 let praxe lázeňské lékařky v Karlových Varech přes 140 tisíc pacientů z celého světa. K těm nejznámějším patřili třeba prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov, herci Gérard Depardieu, Ben Kingsley, Josef Somr… A také Václav Havel. Z profesionálního vztahu pacient–lékař se časem vytvořilo přátelské pouto. Co pro MUDr. Miladu Sárovou osobně znamenal a jak na něj vzpomíná?
Při svých pobytech v Karlových Varech byl Václav Havel vaším pacientem. Jak se k vám dostal?
V době našeho prvního setkání, které proběhlo v roce 2000, jsem působila v Harfě symfonie zdraví. Ta byla součástí Grandhotelu Pupp, kde pan prezident s manželkou pobývali během filmového festivalu. Tehdy přišel jako host hotelu na proceduru.
Jak často do Karlových Varů jezdil?
Každoročně jsme se vídali u příležitosti filmového festivalu, ale byly také cesty, které byly delší. Například po jeho prodělaných operacích. Když byl jeho ošetřujícím lékařem profesor Pafko, denně jsme si telefonovali s jeho asistenty a konzultovali zdravotní stav pana prezidenta. Hodně jsem dávala pozor na to, abychom neudělali v následné rekonvalescenci nějakou chybu. Lázeňská léčba ale nebyla nijak náročná, panu Havlovi se tady vždycky ulevilo.
Zůstával tady na klasický třítýdenní lázeňský pobyt?
Kdepak, tolik volného času nikdy neměl, vždy odjížděl dříve. Takže jsem se vždycky snažila do pár dnů vtěsnat co nejvíce přínosných procedur.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!