Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Vědci vyvinuli test, který s přesností na 80 procent odhalí u žen předčasný porod, zachránil by tím mnoho životů

Američtí a dánští vědci 7. června na webu odborného časopisu Science zveřejnili informace, podle kterých vyvinuli krevní test, který může předpovědět s přesností na 75 až 80 procent, zda těhotná žena předčasně porodí. Pokud test projde dalšími zkouškami, má podle expertů velký potenciál snížit počet úmrtí a nejrůznějších komplikací, které plynou z milionů předčasných porodů po celém světě.

„Tento krevní test může být použit k odhadu data porodu stejně spolehlivě jako ultrazvuk, je ale daleko méně nákladný,“ uvádí se ve zprávě časopisu Science.

„Zjistili jsme, že některé genů jsou velmi předvídatelné v tom, zda jsou ženy vystaveny riziku předčasného porodu. Toto je první skutečný a významný vědecký pokrok v tomto problému za dlouhou dobu,“ prohlásil Mads Melbye, hostující profesor na americké Stanfordské univerzitě a generální ředitel Institutu Statens Serum v dánské Kodani. Profesor Melbye se věnuje této problematice mnoho let.

Dalším vědcem, který se významně podílel na tomto výzkumu, je Stephen Quake, profesor bioinženýrství a aplikované fyziky na Stanfordské univerzitě. Právě on vedl před deseti lety tým expertů, který vyvinul krevní testy na Downův syndrom, jež v současnosti používají miliony těhotných žen.

Na trh přijdou nové krevní testy, které by pomohly řešit problémy spojené s předčasným těhotenstvím, po dalším výzkumu a zkouškách. Vědci totiž chtějí, aby byl test jednoduchý a především levný, aby se mohl používat i v chudších zemích.