Dopravní nehoda - ilustrační foto

Dopravní nehoda - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Tisíce Japonců-řidičů trpí demencí. Vážný problém děsí zemi

Národní policejní agentura, která v Japonsku zpracovává průzkumy týkající se dopravních nehod a jejich příčin, upozornila ve své zprávě na významný problém. V zemi, která pravidelně kraluje v žebříčcích délky lidského dožití, trpí téměř 60 tisíc řidičů demencí. Ta bývá také stále častější příčinou smrtelných dopravních nehod.

Přibližně 57 tisíc řidičů nad 75 let vykazují znaky demence, ukazuje průzkum. Ten byl zpracován na základě výsledků testování, které probíhalo v zemi v rámci výměny řidičských průkazů. Tomu se museli podrobit právě především starší ročníky. Průzkum byl zpracován právě kvůli tomu, že se starci či stařeny stále častěji stávají účastníky dopravních nehod. Průzkum tak jen potvrdil, co vyplývalo z policejních záznamů.

Ten, kdo během výměny průkazů a následné prohlídky vykazoval určité symptomy, se musel podrobit dalšímu vyšetření. V jeho rámci pak lékaři doporučovali, či naopak nedoporučili obnovit osobám řidičské oprávnění. Takto bylo již zbaveno řidičského průkazu 1900 osob.

Pozoruhodné je ale i další číslo: poté, co byl v zemi tento průzkum zveřejněn, se 16 000 osob rozhodlo dobrovolně svého řidičského oprávnění vzdát a odevzdalo jej příslušným úřadům. Takto vysoká míra odpovědnosti je obdivuhodná i následováníhodná.

Za zmínku stojí příklady nehod z posledních dní: devadesátiletá řidička nedaleko Tokia srazila chodce poté, co projela semafor na červenou. Chodec na místě zemřel, tři další chodci byli zraněni. Jen několik dní poté sedmdesátiletá řidička srazila třináct lidí, když na parkovišti nemocnice najela do skupinky čekajících lidí. Oba případy souvisely s demencí.