ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/PA

Čistota kokainu, druhé nejužívanější drogy v Evropě, je nejvyšší za posledních 10 let

Podle studie Evropského monitorovacího úřadu pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) se čistota kokainu od roku 2010 do roku 2016 zvýšila a to při zachování stejné ceny. Tento trend je také doprovázen větším množstvím hospitalizací ve vztahu k závislosti na této droze. V roce 2016 se poprvé začalo léčit 30 300 lidí z kokainové závislosti, což je o pětinu více než v roce 2014.

Kokain je po marihuaně druhou nejužívanější drogou v Evropě. Pět procent populace EU (17 milionů lidí) ve věku 15 až 64 let zkusilo za svůj život kokain alespoň jednou. Kolem 2,3 milionů lidí ve věku od 15 až 34 let, pak použilo tuto drogu za poslední rok. Informoval o tom podle zpráv EMCDDA britský list The Guardian.

Největší procento uživatelů kokainu je ve Velké Británie, kde mají zkušenost s drogou za poslední rok 4 procenta lidí. Za Británii následuje Nizozemsko, Španělsko a Irsko. Podle zbytků kokainu v odpadních vodách se nejvíce tato droga používá v katalánské Barceloně.

Podle Niamha Eastwooda, ředitele charity zabývající se drogovou problematikou, může za kvalitnější kokain především „zvýšení produkce v Jižní Americe a opakované zátahy policie vůči látkám, kterými se kokain dosud řezal“.

Podle studie EMCDDA má více než 92 milionů Evropanů ve věku 15 až 64 let zkušenosti s některou drogou. Narkotika berou více muži než ženy a „nejpopulárnější“ je v Evropě marihuana.