Svatba prince Harryho a Meghan Markleové se blíží

Svatba prince Harryho a Meghan Markleové se blíží Zdroj: Profimedia

Královská svatba klepe na dveře. Trump, Obama ani Mayová pozvánku nedostali. Kdo ano?

V Británii vrcholí přípravy na královskou svatbu prince Harryho a americké herečky Meghan Markleové. Pět týdnů před oslavami se do médií dostávají podrobnosti ohledně jmen hostů i darů nedarů, které si pár od svatebčanů přeje. Jisté již nyní je, že na rozdíl od svatby prince Williama s Kate Middletonovou před sedmi lety se svatba nestane místem setkání nejvýše postavených státníků. Doma zůstane americký prezident i britská premiérka.

Mluvčí Kensingtonského paláce oznámil, že královská rodina nepovažuje pozvání britských ani zahraničních politických představitelů za nutné. Rozhodnutí odsouhlasila královna. Svatby se tak nezúčastní například ani bývalý americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle, které pojí s nejmladšími Windsory přátelství. Všech 600 hostů se má rekrutovat z nejbližšího okolí páru.

Informace, zda se svatby zúčastní členové ostatních evropských královských rodů, s nimiž jsou Windsorové spřízněni, do médií zatím nepronikly. Absence protokolárně důležitých hostů může mít souvislost s faktem, že Meghan Markleová se bude vdávat již podruhé, ale také prostě s tím, že Harry na rozdíl od Williama není následníkem trůnu a chce ceremonii méně okázalou.

Více o královské svatbě najdete ZDE >>>

Charitativní dary místo svatebních

Kensingtonský palác také zveřejnil jména několika z 1200 hostů, kteří se sice nebudou účastnit obřadu, ale zúčastní se oslav na pozemcích Windsorského zámku. Jsou mezi nimi například přeživší z loňského teroristického útoku z Manchesteru nebo pracovníci z neziskového sektoru.

Pamela Anomnezeová z organizace, jež pomáhá lidem s mentálními problémy, si po přečtení emailové pozvánky myslela, že se jedná o aprílový vtípek. Na květnovou slávu do Windsoru chce s sebou vzít patnáctiletého syna. Její nadšený komentář o „nejkrásnějším páru na světě“ pro deník Guardian napovídá, jak moc je velká část Britů monarchii nakloněna.

Pár také v pondělí požádal hosty a veřejnost, aby namísto darů přispěla na konta vybraných charitativních organizací. Je mezi nimi například asociace pomáhající dětem nakaženým HIV, organizace podporující pozůstalé britských vojáků nebo organizace pomáhající bezdomovcům.

Právě ti se v lednu stali objektem kontroverze, když jeden z windsorských zastupitelů vyzval místní policii, aby lidi bez domova u příležitosti svatby uklidila z ulic. V zemi se proti výroku vzedmula vlna kritiky.

Osobní volbou Markleové poté byla podpora indické nadace Myna Mahila, kterou v minulosti osobně navštívila a o které napsala článek do amerického časopisu Time. Nadace pomáhá ženám žijícím v bombajských slumech tím, že jim poskytuje práci blízko domova nebo mezi ně distribuuje základní hygienické potřeby.