Princ Harry a Meghan Markleová se budou brát v květnu ve městě Windsor

Princ Harry a Meghan Markleová se budou brát v květnu ve městě Windsor Zdroj: profimedia.cz

Meghan a Harry vypadají vskutku kouzelně
Meghan a Harry vypadají vskutku kouzelně
Meghan a Harry vypadají vskutku kouzelně
Princ Harry
Pařili s monackým knížetem Albertem (59) a jeho oslnivou manželkou, princeznou Charlene (39).
6
Fotogalerie

Potěmkinova vesnice: Město Windsor chce z ulic vyhnat bezdomovce kvůli svatbě prince Harryho s Meghan

Windsor, nacházející se 35 kilometrů od Londýna, čeká v květnu velká událost. Princ Harry si zde řekne ano se svojí nastávající Meghan Markelovou, čemuž budou přihlížet desetitisíce turistů. Člen místního zastupitelstva Simon Dudley požádal policii, aby u této příležitosti použila zákonné prostředky k odstranění bezdomovců z ulic města.

Výzvu místní policii odeslal Dudley 2. ledna ze zimní dovolené v americkém Wyomingu. Ohradil se proti zhoršujícímu se „agresivnímu žebrání“ a shromažďování tašek a harampádí na ulicích vedoucích ke královskému zámku. Dudley se k tématu vyjádřil opakovaně také na svém Twitteru. Napsal například, že „rezidenti a šest miliónů turistů, kteří zámek ročně navštíví, mají dost tohoto druhu zneužívání“.

Ačkoliv zastupitel za Konzervativní stranu odmítl přítomnost bezdomovců ve městě na základě soudržnosti a empatie windsorské komunity, navrhl policii kromě zlepšení služeb útulků a charit zároveň využít aplikaci kontroverzního zákona o tuláctví z roku 1824, který je stále v platnosti a který považuje bezdomovectví a žebrání za trestné činy.

Dudley také uvedl, že velká část dospělých, kteří ve Windsoru žebrají na ulicích, ve skutečnosti bezdomovci nejsou, nebo odmítají jakoukoliv pomoc. Bezdomovectví je pak pro tuto skupinu podle Dudleyho svobodnou volbou.

Neziskovky jsou proti

Proti tomuto výroku se ohradil Murphy James z neziskové organizace Windsor Homelessness Project. „Sebeúcta člověka, který vás na ulici prosí o drobné, je nejnižší, jaká může být. Nikdo nic podobného nedělá dobrovolně. Neměli bychom tyto lidi démonizovat, ale ptát se, co můžeme udělat, abychom jim pomohli.“

Řešením problému, který se ve městě v posledních letech opravdu zhoršil, je podle něj individualizace pomoci jedincům. Přístup je sice drahý, z dlouhodobého hlediska nicméně šetří rozpočet města i státu. Zřetelně zmenšit by se například měly zdravotní výdaje na ošetření bezdomovců.

Jeden z nápadů, jak přítomnost bezdomovců ve městě řešit během královské svatby, počítal s jejich odvozem policií z centra. Výzva zastupitele Dudleyho nicméně v médiích i mezi občany města vzbudila většinou negativní odezvu. K imitaci Potěmkinovy vesnice kvůli královské svatbě v 21. století tak snad nedojde. Pro ilustrace propastných rozdílů britské společnosti tedy postačí shlédnout ze zámku, kam se návštěvník podívá za lidových 600 korun, do blízkého podhradí.