Bývalý starosta Mohammad-Ali Najafi

Bývalý starosta Mohammad-Ali Najafi Zdroj: Profimedia.cz

Teheránský starosta rozvěsil po městě billboardy významných žen, nyní odstupuje z funkce

Vojačka, válečná fotografka, olympionička nebo slavná matematička. To je jen krátký výčet profesí žen, které je nyní možné spatřit na billboardech íránské metropole Teheránu. Město od srpna loňského roku vedl proreformní prozápadní politik strany Mohammad-Ali Najafi, kterého proslavila zejména jeho otevřená podpora práv žen. První muž Teheránu však před několika hodinami oznámil, že z funkce odstupuje.

Ještě v úterý ráno měl web televize BBC jako hlavní zprávu teheránskou billboardovou revoluci. Zpráva se týkala rozsáhlé kampaně, která v Teheránu nyní „vře“ – jedná se o velkoformátové fotografie slavných žen, které na obyvatele íránské metropole shlížejí z obřích billboardů.

Mezi nimi je například věhlasná matematička Marjam Mírzácháníová, která získala jako první íránská žena Fieldsovu medaili, což je prestižní ocenění pro špičkové matematiky srovnatelné s Nobelovou cenou. Marjam byla profesorkou matematiky a bohužel v červenci loňského roku zemřela v nízkém věku 40 let na rakovinu prsu.

Kromě věhlasné matematičky se na billboardech objevila například Marjam Kazemzadehová, první íránská válečná fotografka, již proslavily silné fotografie íránsko-irácké války v 80. letech minulého století. Alenuš Terianová, další známá íránská vědkyně, má v Teheránu také svůj billboard. Proslavila se jako průkopnice moderní íránské astronomie, zemřela v roce 2011. Výčet zástupkyň něžného pohlaví je dlouhý.

Projekt vzbudil zájem veřejnosti i médií, a to nejen svou nevšedností, ale také odvahou – v zemi jsou práva žen stále problematickým a nevyřešeným tématem a právě odstoupivší starosta se tímto krokem pokusil přispět k potřebné diskusi.

Pak ale teheránský starosta zaplnil titulky světových médií podruhé, nejdříve samozřejmě těch íránských. Objevila se totiž zpráva, že proreformní starosta ze své funkce odstupuje, údajně kvůli zdravotním problémům. Předseda teheránského zastupitelstva oznámil, že již obdržel starostovu rezignaci, v níž uvedl, že odchází ze zdravotních důvodů.

Íránské zpravodajské weby uvedly, že měl osmašedesátiletý starosta problémy se srdcem, šeptalo se také o rakovině. Někteří představitelé Teheránu však spekulují o tom, že starosta odstupuje „kvůli politickému tlaku, před nímž nebylo možné přimhouřit oči“.