Čínské kondomy jsou pro Afričany malé a to má dopady při šíření nemoci AIDS.

Čínské kondomy jsou pro Afričany malé a to má dopady při šíření nemoci AIDS. Zdroj: Flickr

Ministr zdravotnictví Zimbabwe si stěžuje, že Číňané vyrábějí malé kondomy. Ti slíbili, že se polepší

Většina výrobků, které koupíte v Zimbabwe, pochází z Jihoafrické republiky a Číny. Ne vše ale vyhovuje místním podmínkám. V minulých dnech se objevila pikantní námitka zimbabwského ministra zdravotnictví Davida Parirenyatwy, že dovážené čínské kondomy jsou pro místní muže „příliš malé“. Což je v zemi, kde přes 13 procent obyvatelstva trpí virem HIV, který může způsobovat nemoc AIDS, „příliš velký problém“.

„Kondomy dovážíme převážně z Číny, ale mnoho našich mužů si stěžuje, že jsou příliš malé,“ řekl zimbabwský ministr zdravotnictví David Parirenyatwa na nedávné konferenci věnované otázkám nemoci AIDS.

Je to podle něj naléhavý problém, protože používání kondomů je jednou ze zásadních věcí, která se při možném potlačování často smrtelné nemoci používá.

Pekingská firma Ta-siang, která kondomy do Zimbabwe vyváží, zareagovala na slova ministra okamžitě. Podle hongkongských novin South China Morning Post plánuje vyrábět i kondomy větších rozměrů. Jak se to ale přesně udělá? „Začali jsme provádět průzkumy o tělesných údajích uživatelů v regionu, abychom připravili nové produkty,“ řekl ředitel firmy Čao Čchuan.

Podle něj zákazníci v různých částech světa mají ale v případě kondomů různé preference. Například Číňané požadují tenčí výrobky, v Severní Americe chtějí muži zase měkčí kondomy. Afričané teď dostanou větší.

Na první pohled se jedná o málo důležitý problém, ale v Zimbabwe má vir HIV 13,5 procenta obyvatelstva a v roce 2016 zde na nemoc AIDS zemřelo 30 tisíc lidí. Naštěstí tato čísla mají klesající tendenci, k čemuž přispívá i rozšířenější používání kondomů. Většina lidí se v Zimbabwe nakazila touto nemocí po sexu s prostitutkami, které pocházejí z jiných afrických zemí.