Proč? Proto! Demonstrace nebude prvním protestem proti tomu, jak v politice postupují Miloš Zeman a Andrej Babiš

Proč? Proto! Demonstrace nebude prvním protestem proti tomu, jak v politice postupují Miloš Zeman a Andrej Babiš Zdroj: Zbyněk Pecák

Za svobodu a demokracii. Organizace svolaly demonstraci proti koncentraci moci v rukou Zemana a Babiše

Na 25. února, den sedmdesátého výročí komunistického převratu, svolalo dvacet jedna společenských organizací, podnikatelských a živnostnických asociací a občanských sdružení demonstraci „Za svobodu, demokracii a svobodné podnikání“. Demonstrace začíná hodinu po poledni na Václavském náměstí.

Akci organizuje mimo jiných například Strana soukromníků ČR, Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR nebo politická strana Radostné Česko. Svolavatelé vidí paralelu mezi dnešním stavem politiky a atmosférou před únorovým pučem. I dnes hrozí, že zemi ovládne jedna strana a moc ve státě se koncentruje do rukou několika málo politiků, kteří se k vládě dostali na základě lží, osočování oponentů a nereálných slibů a začínají „zaklekávat na ty, kdo se nepodřídili“, uvádí se na facebookové stránce demonstrace.

Paralela s Únorem 1948

Další z organizátorů Aleš Hemer ze spolku Sjednocení pak už konkrétně zmiňuje premiéra Babiše. „Pan Babiš sice dostal třicet procent ve volbách, ale to neznamená, že si může dělat, co chce. Na malé a střední podnikatele a živnostníky už teď tvrdě doléhá záplava regulací generovaná stranou ANO, přitom pro Babiše jakoby snad zákony ani neplatily. Pokud jsme v situaci, že trestně stíhaný premiér se ani nepokouší sestavit vládu s důvěrou, a navíc se teď definitivně potvrdila jeho vědomá spolupráce se Státní bezpečností, tak považujeme za nutné se ozvat. K tomu připočtěme, že KSČM navzdory nejhoršímu volebnímu výsledku vůbec obsadila řadu důležitých sněmovních postů a komunisté jsou čím dál arogantnější a najednou ta paralela s Únorem 1948 začíná vypadat nepříjemně reálně,“ říká Aleš Hemer. 

Demonstrace za svobodu, demokracii a svobodné podnikání bude v Praze na Václavském náměstí v neděli 25. února 2018Demonstrace za svobodu, demokracii a svobodné podnikání bude v Praze na Václavském náměstí v neděli 25. února 2018|Podnikatelské odbory

První místopředseda Soukromníků Ladislav Linek dodává, že na demonstraci chce pozvat „především podnikatele a živnostníky“. Účelem akce je podle něj „nejen připomenout si, co se stalo před sedmdesáti lety, ale především vyjádřit postoj k tomu, co se v Česku děje teď a co nás zřejmě i čeká do budoucna“.

Pod koněm

Důvody ke svolání demonstrace shrnuje i Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů: „Před sedmdesáti lety na Václavském náměstí komunisti vyřvávali svoje vítězství. Uchvátili moc a začali řádit. No a jejich potomci dělají to samé. Už zase máme vládu jedné strany a té straně vládne jediný vůdce, který kromě toho ovládá i velkou část médií. A to je přece katastrofální stav! A jestli se tomu dnes důrazně nepostavíme, může se klidně stát, že se za dvacet třicet let budou naše děti téhle bandy jen obtížně zbavovat. Proto doufám, že se nás 25. února sejde na Václavském náměstí pod koněm co nejvíc,“ uzavírá Bábek.

Více informací o demonstraci ZDE >>>