Video placeholde

Ruská policie provedla razii v moskevském kině, které se odvážilo pustit zakázaný film o Stalinovi

Britsko-francouzská komedie Stalinova smrt (The Death of Stalin) vyvolala v Rusku doslova pozdvižení. Promítání filmu bylo sice zakázáno, ale moskevské kino Pionýr se přece jenom ve čtvrtek odhodlalo k jeho uvedení. Pak ale následovala v kině velká policejní razie a další projekce jsou definitivně zakázané. O samotném filmu vás již Reflex.cz informoval.

Kino Pionýr v centru Moskvy se vzepřelo oficiálnímu úternímu zákazu a ve čtvrtek film Stalinova smrt přece jenom pustilo. Ovšem stihlo jen jedinou projekci.

Hned jak odešli diváci, přišla do kina policie a začala velká razie, která podle dostupných informací trvala až do pátku. Výsledkem je definitivní zákaz vysílání a vrácení vstupného divákům, kteří měli lístky na další projekce. Vyprodáno bylo až do 3. února. Vedení kina doporučilo, aby se návštěvníci, kteří na komedii už měli lístky, obrátili s dalšími dotazy na Ministerstvo kultury Ruské federace.

Právníci ministerstva totiž ve filmu shledali „příznaky extremismu“ a je prý „zaměřen na vyvolávání nenávisti a zášti a ničení důstojnosti ruského (sovětského) člověka“, rovněž prý „křiví minulost, aby období 50. let v životě sovětských lidí vyvolávalo jen hrůzu a odpor“.

Podle jednoho z ruských diváků, pana Lebeděva, který film ve čtvrtek viděl, však policejní razie pouze podpořila zájem o toto dílo: „Bolí mě pohled na všechny ty lidi v uniformách, kteří se snaží zakázat umění ve prospěch ideologie,“ citoval Lebeděva britský list The Telegraph.

„Myslím si, že před pěti lety by byla odpověď na film jiná. V Rusku se nyní hodně řeší historie, protože prezident Vladimir Putin nemá žádnou vizi pro budoucnost, tak se snaží posílit svoji moc skrze historii,“ dodal Lebeděv.

Podle známého českého filmového webu ČSFD se dá Stalinova smrt označit jako „bizarní, ale působivá komedie odehrávající se v ne moc veselém zákulisí Stalinova nejbližšího kruhu v padesátých letech. Místy až šokuje, s jakou lehkostí se prolínají na oko primitivní vtipy a ledabilé chování nejvyšších představitelů s vyloženě depresivním světem, jímž tehdy Sovětský svaz byl, ale do jisté míry to funguje a i díky tomu se jedná o dost originální snímek. A i když to zrovna není ideální výukový materiál, vyobrazené historické události jsou poměrně přesné a pro leckoho snad i poučné.“

Režisérem filmu je skotský spisovatel a režisér Armando Iannucci. Stalina hraje Adrian McIoughlin a například Nikitu Chruščova, jeho nástupce ve vedení Sovětského svazu, slavná hvězda Steve Buscemi.